Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2014 kl. 10

Dato: 22.10.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Odd Omland til fiskeriministeren, besvares av næringsministeren på vegne av fiskeriministeren, som er bortreist.

Odd Omland (A) [12:04:14]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«I spørretimen 15. oktober 2014 stilte jeg spørsmål til statsråden om hvorvidt det er nedsatt et utvalg for å vurdere hvordan kommunene skal få en langsiktig og stabil andel av verdiskapingen knyttet til havbruk, slik et flertall i næringskomiteen ga uttrykk for i fjorårets budsjettinnstilling. Statsråden svarte at det nå gjøres en analyse av om man skal innføre arealavgift, og at svar vil komme i den varslede stortingsmeldingen om vekst i havbruksnæringen.

Er det i denne forbindelse nedsatt et utvalg slik Stortinget forutsatte?»

Statsråd Monica Mæland [12:04:56]: Som fiskeriministeren sa i muntlig spørretime 15. oktober 2014, er regjeringen opptatt av at kommunene skal kunne få kompensasjon for at de er gode vertskommuner for havbruksnæringen. Hvis næringen skal vokse videre, er tilgang på areal en viktig forutsetning. Kommuner som stiller areal til disposisjon for næringen, bør oppleve større positive ringvirkninger fra aktiviteten.

I et forslag som nylig har vært på høring, om kapasitetsvekst på eksisterende laksekonsesjoner, har Nærings- og fiskeridepartementet foreslått at 50 pst. av vederlaget for konsesjonene skal gå til kommunene. I tildelingen av de såkalte grønne laksekonsesjonene som nå pågår, går 40 pst. av vederlaget til kommunene. Det vil anslagsvis utgjøre om lag 480 mill. kr.

Arealavgift ble utredet av Stoltenberg-regjeringen i 2008. Den gang ble utredningen gjort av en interdepartemental arbeidsgruppe ledet av Finansdepartementet. Det ble ikke innført arealavgift, men samtidig ble det innført mulighet til å utskrive eiendomsskatt på oppdrettsanlegg i sjø. Det er ikke nedsatt noe eget utvalg for å vurdere spørsmålet om en arealavgift. Regjeringen vil nå utrede en arealavgift for havbruksnæringen og komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.

Odd Omland (A) [12:06:19]: Takk for svaret. Det er jo mer eller mindre det samme svaret som framkom i spørretimen 15. oktober, og statsråden viser igjen til den analysen.

Jeg vil gjerne bare sitere fra merknadene:

«Flertallet er av den oppfatning at en slik utredning må være målrettet og konsentrere seg om hvordan kommunene skal få en langsiktig og stabil andel av verdiskapningen knyttet til havbruk. Alle berørte parter inkludert organisasjonen Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) bør være representert i utvalgsarbeidet.»

Vil statsråden i det minste i denne analysen involvere de partene som komitéflertallet var opptatt av skulle være med?

Statsråd Monica Mæland [12:07:06]: Det er slik at analysen og arbeidet rent organisatorisk nå gjøres av Finansdepartementet. Vi tar sikte på å kvittere ut dette spørsmålet i den stortingsmeldingen som er meldt om forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i lakse- og ørretoppdrettsnæringen. I den anledning er det fullt mulig å komme med innspill fra alle parter i det arbeidet som gjøres i det videre.

Odd Omland (A) [12:07:33]: Takk igjen for svaret.

Det som undrer meg litt, er at Stortingets flertall her har gitt til kjenne gjennom en flertallsmerknad hvordan vi ønsker at dette skal gjennomføres. Da er mitt spørsmål: Teller ikke flertallsmerknadene fra Stortinget noe for statsråden, sånn som hun forholder seg til dem?

Statsråd Monica Mæland [12:07:59]: Vi gjør nå et arbeid, slik Stortinget har bedt om. Så har det vært satt ned en interdepartemental arbeidsgruppe. Nå gjør vi en analyse, og så tar vi sikte på å kvittere ut spørsmålet i en stortingsmelding. Da er det mulig for alle parter å komme med gode innspill.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 2.