Stortinget - Møte torsdag den 15. oktober 2020

Dato: 15.10.2020
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Innhold

Referatsaker

Sak nr. 5 [14:04:57]

Referat

  • 1. (46) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Karin Andersen, Solfrid Lerbrekk, Nicholas Wilkinson og Freddy André Øvstegård om å gi folk tryggheten tilbake i ordningen med arbeidsavklaringspenger (Dokument 8:19 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes arbeids- og sosialkomiteen, unntatt forslag 4 og 7, som behandles etter forretningsordenens § 39 annet ledd bokstav e (avvises).

  • 2. (47) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Arild Grande, Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen og Elise Bjørnebekk-Waagen om et mer rettferdig arbeidsliv med faste stillinger (Dokument 8:21 LS (2020–2021))

    Enst.: Sendes arbeids- og sosialkomiteen.

  • 3. (48) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Nicholas Wilkinson, Karin Andersen, Kari Elisabeth Kaski, Arne Nævra og Solfrid Lerbrekk om å sikre at personer i alderen 0-49 år ikke skal bosettes på sykehjem i strid med eget ønske (Dokument 8:16 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes helse- og omsorgskomiteen, unntatt forslag 1, som behandles etter forretningsordenens § 39 annet ledd bokstav e (avvises).

  • 4. (49) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Nicholas Wilkinson og Karin Andersen om å fjerne de uverdige og kunstige begrensningene på stomiutstyr (Dokument 8:20 S (2020–2021))

Presidenten: Presidenten foreslår at denne saken sendes helse- og omsorgskomiteen.

Nicholas Wilkinson har bedt om ordet.

Nicholas Wilkinson (SV) []: Til nå har regjeringen vist at de ikke tar stomisaken på alvor. Media har vist den brutale kuttpolitikken, og det har vært plagsomt for regjeringen. Regjeringen vil fjerne kuttet for granulat, men har ingen løsninger for de andre tingene barna og de voksne trenger.

Tusenvis av mennesker, mange barn, er i en utrygg situasjon med store ekstrakostnader. Om du har penger eller ikke, skal ikke avgjøre om barnet ditt skal ha det vondt når man skifter stomiutstyr. Det har ikke regjeringen skjønt. Derfor er det så viktig å få en hastebehandling under § 39 c for denne saken. Jeg ber representantene i salen om å støtte hastebehandling. Hjelp disse barna, disse familiene og menneskene som trenger hjelp!

Hvis det går til komité, vil SV ha det hurtig behandlet. Stortinget bør presse regjeringen.

Tuva Moflag (A) []: Jeg tar ordet til en stemmeforklaring.

Det kom for et par dager siden en melding fra Helfo om at grensen for gelgranulater var opphevet, men vi er kjent med at det fremdeles er andre produkter som er rammet av kvotebegrensningen for stomiutstyr. Dette er vi i Arbeiderpartiet innstilt på å behandle hurtig i komité, men vi mener at saken bør få en litt bredere behandling enn ved å vedta forslaget i dag. Vi ønsker en hurtig behandling i komité.

Åshild Bruun-Gundersen (FrP) []: Jeg tar også ordet til en stemmeforklaring.

Fremskrittspartiet er enig i at personer med stomi må få tilgang til forbruksmateriell, og at de antallsbegrensningene som er innført, har gitt svært uheldige utslag for barnefamilier. De siste ukene har vi alle sammen fått henvendelser fra familier som nå får unødvendige månedlige ekstrakostnader på flere tusen kroner. Fremskrittspartiet forstår ikke hvorfor denne gruppen skulle bli rammet så hardt, og mener at dette må ryddes opp i. Derfor har vi stilt noen spørsmål til helseministeren og i dag fått bekreftelse på at helseministeren har forstått alvoret. Antallsbegrensningen på geldannende granulat fjernes fra 1. november. Det vil få tilbakevirkende kraft, sånn at alle familier som har hatt utlegg for dette i år, får det tilbakebetalt.

Den 16. oktober, altså i morgen, skal det være et møte mellom foreningen NORILCO, Helfo og Helsedirektoratet for å diskutere nivået på de øvrige produktgruppene. Hvis de der kommer fram til at taket skal heves eller fjernes, har helseministeren gitt oss bekreftelse på at han da vil sørge for at brukerne får refundert utleggene de har hatt fram til nå.

Med bakgrunn i dette svaret og bekreftelsen fra helseministeren vil jeg anbefale Fremskrittspartiets stortingsgruppe å støtte komitébehandling av forslaget, slik presidentskapet foreslår. Slik jeg ser det, er det ikke nødvendig med en hastebehandling i saken, for dette kan bli avklart allerede i morgen eller innen veldig kort tid. Gjør det ikke det, vil Fremskrittspartiet følge det tett opp i komitébehandlingen.

Marit Arnstad (Sp) []: Vi har også forståelse for innholdet i det forslaget som SV her har fremmet, men så lenge det pågår en dialog mellom pasientorganisasjoner og myndigheter om denne saken, vil det være fornuftig å få med seg utfallet og resultatet av den dialogen før en eventuelt tar stilling til forslaget. Da er en rask komitébehandling den mest fornuftige måten å behandle saken på. Derfor anbefaler jeg Senterpartiets gruppe å gå inn for det.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Representanten Nicholas Wilkinson har anmodet om hastebehandling av representantforslaget.

Komiteen og Stortinget kan arbeide og fatte sine vedtak raskt dersom flertallet ønsker det. Presidenten fastholder derfor sitt forslag om komitébehandling.

Votering:

Ved alternativ votering mellom forslaget fra presidenten og forslaget fra Nicholas Wilkinson ble forslaget fra presidenten bifalt med 79 mot 7 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 14.10.32)

Videre ble referert:

  • 5. (50) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Helge André Njåstad, Åshild Bruun-Gundersen, Silje Hjemdal, Morten Stordalen, Terje Halleland, Roy Steffensen, Bård Hoksrud, Tor André Johnsen, Bengt Rune Strifeldt og Himanshu Gulati om å frata fylkesmannen og Statens vegvesen innsigelsesrett i plan- og arealsaker (Dokument 8:22 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes kommunal- og forvaltningskomiteen.

  • 6. (51) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Halleland, Sylvi Listhaug og Kjell-Børge Freiberg om utsettelse av kravet om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026 (Dokument 8:23 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes næringskomiteen, som forelegger sitt utkast til innstilling for energi- og miljøkomiteen til uttalelse før innstilling avgis.

  • 7. (52) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Arne Nævra, Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski om å utarbeide en ny nasjonal sykkelstrategi for Norge (Dokument 8:24 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes transport- og kommunikasjonskomiteen.

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet. Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.