Stortinget - Møte tirsdag den 17. januar 2023

Dato: 17.01.2023
President: Svein Harberg

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant

Britt Hildeng

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Den 12. september 2022 døde tidligere stortingsrepresentant Britt Hildeng fra Oslo, 79 år gammel.

Hun representerte Arbeiderpartiet og Oslo i tolv år – fra 1997 til 2009 – og var medlem av sosialkomiteen, finanskomiteen og familie- og kulturkomiteen.

Britt Hildeng vokste opp i arbeiderbevegelsen. Hun ble nestleder i AUF i 1967, ved inngangen til det som ble en brytningstid, med konflikter rundt sikkerhetspolitikk og EF-medlemskap. Hun var en periode medlem av SV, før hun så gikk tilbake til Arbeiderpartiet.

Etter noen år i Oslo bystyre på 1970-tallet gjorde hun comeback i 1991. Hun ble leder for Oslo Arbeiderparti i 1992 og stortingsrepresentant noen år senere. Fra disse posisjonene skulle hun bli viktig for landets hovedstad.

Få politikere har nemlig et mer håndfast monument over sitt virke enn Britt Hildeng. Monumentet er Operaen i Bjørvika. Hildeng gikk i bresjen for noe de færreste den gangen forsto noe av: at et nytt operahus ikke skulle legges til den ærverdige Vestbanetomta, men til et område som da besto av containere og forurensende biltrafikk.

Hildeng så hvordan en slik plassering kunne gjøre dette sentrale området i Oslo til det det har blitt i dag: en ny, attraktiv bydel ved fjorden og østkanten, full av liv, med besøkende fra hele landet og hele verden.

Anne Enger fra Senterpartiet var kulturministeren som fikk det endelige vedtaket på plass, og hun sa følgende til Avisa Oslo ved Britt Hildengs bortgang:

«At Operaen ble plassert i Bjørvika, har Britt Hildeng en stor del av æren for. Hun ga aldri opp det. Jeg har stor takknemlighet for det, og det bør Oslo og hele Norge også ha.»

Britt Hildeng slet med kreftsykdom de siste årene, men kunne se tilbake på et langt liv i samfunnets tjeneste. Hun tok på seg en nesten utrolig mengde tillitsverv på en rekke områder og ga viktige bidrag til norsk velferdsforskning gjennom de mange årene ved Norges kommunal- og sosialhøgskole.

Det var et engasjert, raust, omsorgsfullt og rettferdighetssøkende menneske vi mistet da hun gikk bort sist høst.

Vi lyser fred over Britt Hildengs minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Silje Hjemdal, Kamzy Gunaratnam og Sveinung Stensland, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den tidligere midlertidig fritatte vararepresentanten for Akershus, Kristoffer Robin Haug, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentanten for Vest-Agder, Eivind Drivenes, har tatt sete, og den innkalte vararepresentanten for Akershus, Tobias Hangaard Linge, tar nå sete.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik vil framsette et representantforslag.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: På vegne av representantene Guri Melby, Ane Breivik og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om opprydding etter ulovlig bøtesoning samt en utredning av ordningen.

Presidenten []: Representanten Lene Westgaard-Halle vil framsette et representantforslag.

Lene Westgaard-Halle (H) []: På vegne av representantene Nikolai Astrup, Helge Orten og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om strømstøtte til bedrifter i påvente av et mer fungerende fastprismarked.

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås vil framsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: Da vil jeg på vegne av stortingsrepresentantene Lars Haltbrekken og meg selv sette fram et representantforslag om miljøstøtteordningen for gods på bane.

Presidenten []: Representanten Marie Sneve Martinussen vil også framsette et representantforslag.

Marie Sneve Martinussen (R) []: På vegne av representantene Sofie Marhaug, Geir Jørgensen og meg selv vil jeg sette fram et forslag om stortingsbehandling av endret plan for utbygging og drift, PUD, og plan for anlegg og drift, PAD, for Snøhvitfeltet og Hammerfest LNG.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.