Stortinget - Møte tirsdag den 14. mars 2023

Dato: 14.03.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 2 [12:17:17]

Interpellasjon fra representanten Ingrid Fiskaa til utenriksministeren: «Netanyahu har danna ei høgreekstrem regjering i Israel, og 2023 teiknar til å bli det blodigaste året på lang tid. Israelske styrkar drap ni palestinarar i ein flyktningleir i Jenin i januar og elleve palestinarar i eit raid i Nablus i februar. Den folkerettsstridige okkupasjonen fortset med ny styrke. Regjeringa har legalisert ni utpostar på Vestbredden og planlagt for tusenvis av nye hus i etablerte busetjingar. Korleis vil regjeringa tilpassa norsk Israel/Palestina-politikk til den nye situasjonen med ei høgreekstrem regjering?»

Talere

Ingrid Fiskaa (SV) []: Sist veke møtte eg Rania Elias, tidlegare direktør for Yabous kultursenter i Jerusalem. Heilt sidan 1990-talet har Elias arbeidd med å byggja ein levande arena for palestinsk kunst og kultur i Jerusalem. Etableringa av Yabous kultursenter var dels ei politisk, strategisk handling for å ta til motmæle mot den israelske politikken som vil pressa alle palestinarar ut av Jerusalem, og dels eit ønske om å løfta fram den rike kulturarven til Palestina.

Som mange andre palestinske kunstnarar og kulturarbeidarar er Elias under eit særskilt press frå israelske styresmakter. Seinast i juli 2020 blei ho og ektemannen Suhail Khoury, som er direktør for Edward Said nasjonale musikkonservatorium, arresterte og avhøyrde. Elias bur i Jerusalem saman med mann og barn. Ho har budd i Jerusalem i 25 år, men fordi ho kjem frå Betlehem, har ho framleis ikkje permanent opphaldsløyve i Jerusalem. Som palestinar frå Vestbredda er ho i utgangspunktet nekta å reisa til Jerusalem i det heile, men på grunnlag av familiegjenforeining med ektemannen får ho mellombels opphaldsløyve for seks månader om gongen.

Slik har det vore for Rania Elias i 25 år. Andre palestinarar frå Vestbredda har liknande historier. Å leva under okkupasjon er å leva utan rettar som me her i Noreg ser som sjølvsagde, og som bør vera sjølvsagde for alle menneske: rett til å bevega seg fritt, rett til å leva saman med familien sin, rett til å utøva kulturen sin.

Israel har okkupert Vestbredda og Gaza sidan 1967 – i over 55 år. Dei aller fleste palestinarar i desse områda har aldri opplevd noko anna enn okkupasjon. I like mange år har FN – både generalforsamlinga og Tryggingsrådet – kritisert Israels okkupasjon og folkerettsstridige bygging av busetjingar på palestinsk område. I dag bur det mellom 650 000 og 800 000 ulovlege busetjarar på Vestbredda og i Aust-Jerusalem. Samtidig blir palestinarar pressa ut av heimane sine i Jerusalem.

Menneskeretts- og solidaritetsorganisasjonar har i årevis kritisert norske regjeringar for ikkje å vera tydelege nok overfor dei israelske brota mot folkeretten og menneskerettane. Norske regjeringar har til tider fordømt, men aldri verkeleg sett makt bak krava.

Dei seinare åra har israelsk politikk teke endå fleire steg i feil retning. Palestinske menneskerettsorganisasjonar har blitt terrorstempla, busetjingspolitikken har skote fart, og den humanitære situasjonen i dei palestinske områda blir stadig verre. Hundrevis av barn ned i tolvårsalderen blir arresterte og mishandla i israelske fengsel. I fjor konkluderte difor FNs spesialrapportør for menneskerettssituasjonen i dei okkuperte palestinske områda med at Israels okkupasjon er apartheid. Store internasjonale menneskerettsorganisasjonar som Human Rights Watch og Amnesty International og den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem har gjort det same. Israels apartheid inneber at palestinarar blir undertrykte, diskriminerte og forfølgde på rasistisk grunnlag, basert på sin identitet som palestinarar.

Då me trudde at det neppe kunne bli verre, fekk Israel ei ny høgreekstrem regjering. Rett før nyttår presenterte Benjamin Netanyahu regjeringa av sitt eige parti, Likud, og tre andre endå meir ytterleggåande parti. Regjeringa har no legalisert ei rekkje busetjingar som strir mot Israels eigne lover, og lover å annektera okkupert land. 2023 ser ut til bli endå blodigare enn 2022, med 14 drepne israelarar og 80 drepne palestinarar så langt. Fleire av dei er barn. Regjeringa prøver dessutan å knebla høgsterett, som fleire gonger har vore ei modererande kraft mot dei israelske overgrepa mot palestinarar.

Det er på tide å tilpassa norsk Israel–Palestina-politikk til den faktiske situasjonen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt []: Jeg ønsker en diskusjon om norsk Midtøsten-politikk velkommen. Det er en realitet at vi på mange måter er lenger unna en tostatsløsning nå enn noen gang siden Oslo-avtalen ble signert. Det skyldes ikke minst Israels bosettingspolitikk og manglende vilje til fredsforhandlinger.

Situasjonen på bakken er alvorlig. Det koker nå på Vestbredden, og mange sivile er drept. Stengingsregimet i Gaza fortsetter. Israel fortsetter med sin folkerettsstridige bosettingspolitikk på okkupert land. Det har heller ikke vært reelle fredsforhandlinger på mange år. Mange unge palestinere har rett og slett mistet håpet om selvbestemmelse. I Israel er fredsbevegelsen en skygge av hva den en gang var, og ytterliggående grupper på begge sider har fått økt oppslutning.

Jeg er nå veldig dypt bekymret for at situasjonen kan eskalere videre og komme helt ut av kontroll. Så langt i år er minst 80 palestinere og 14 israelere drept. Denne volden må stanses. Tostatsløsningen er under sterkt press, men jeg mener fortsatt det er den beste muligheten for varig fred. Det er det også bred enighet om internasjonalt.

Israelske kollektive straffetiltak mot palestinere er helt uakseptable. Jeg tar også sterkt avstand fra handlinger som utfordrer status quo på den hellige høyden i Jerusalem og ethvert forsøk på de facto å annektere Vestbredden. Vi følger nå nøye de pågående rettsreformene i Israel. Dersom disse vedtas, vil det kunne påvirke Israels framtid som en liberal og demokratisk rettsstat. Svekkelse av rettsstaten vil også kunne få følger for de mange palestinerne som lever i områder som Israel kontrollerer.

Norge har også et tydelig kritisk blikk mot det palestinske lederskapet. Vi har gjentatt vår bekymring for manglende valg og behov for reformer. Samtidig vil jeg understreke at denne konflikten ikke har to likeverdige parter. Israel er okkupant og er en sterk militærmakt. Regjeringa har økt støtten til UNRWA det siste året, for at de skal kunne fortsette å levere helt grunnleggende tjenester til de mange palestinerne som lever i en håpløs og desperat situasjon. Vi bidrar også med mye støtte til det palestinske folk.

Regjeringa besluttet i fjor at det skal gis tydelig informasjon om næringsmidler fra okkuperte områder av Israel. De skal merkes. Det skal framgå av etiketten at et produkt stammer fra en israelsk bosetting. Vi gjorde dette fordi vi mener det er viktig å synliggjøre hvilke varer og tjenester som er produsert på okkupert område, og det mener vi er i tråd med folkeretten.

Vi må erkjenne at det internasjonale samfunnet ikke har vært i stand til å forhindre en forverring av situasjonen. Jeg mener vi også må ha et kritisk blikk på vår egen og det internasjonale samfunns rolle.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Ord er viktige. Det er forskjell på å fordøma og å vera bekymra. Det er viktig å bruka ærlege ord om det som skjer, som at det er ein okkupasjon med ein okkupant og ein okkupert. I den forstand er eg fornøgd med innlegget til utanriksministeren i stad.

Samtidig er det ikkje alltid nok å bruka dei rette orda. Nokre gonger må ein òg gå frå ord til handling. Eit utgangspunkt kan vera den omfattande bruken av arrestasjon og tortur av palestinske barn i israelske fengsel. Over 500 palestinske barn blir kvart år pågripne og fengsla av israelske soldatar. Mange av dei blir mishandla bak murane. Det skjer grove brot på menneskerettar og rettane til barn i israelske fengsel. Det skjer altså samtidig som Israel har slutta seg til Barnekonvensjonen.

Sonen til Rania Elias og Suhail Khoury, Shadi Khoury, er eit av dei mange palestinske barna som har blitt utsette for dette. Han var 15 år då han i fjor blei arrestert, mishandla på det grovaste i heimen sin og sett i fengsel. Så eit utgangspunkt for å gå frå ord til handling kan vera å ta tak i denne omfattande og systematiske bruken av arrestasjon og mishandling av palestinske barn. Kva kan ein faktisk gjera for å pressa Israel til å oppfylla forpliktingane dei har etter Barnekonvensjonen?

SV har fleire forslag til korleis ein kan gå frå ord til handling. Eg skal berre trekkja fram nokre av dei. Kva med å anerkjenna Palestina som sjølvstendig stat? Det vil i så fall vera heilt i tråd med eit ønske om ei tostatsløysing, som utanriksministeren understrekar at regjeringa framleis er for. Ei tostatsløysing føreset jo at ein har to statar.

Ein kan òg forby og ikkje berre merkja varer frå dei ulovlege busettingane. Og – det kanskje enklaste av alt – ein kan la vera å finansiera okkupasjonen til Israel. Oljefondet investerer i dag 14 mrd. kr i selskap som er knytte til aktivitet på okkupert palestinsk land. Det går an å la vera å halda fram med det.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt []: Det var mange spørsmål, og for å ta det punkt for punkt: Vi vil ta opp det som gjelder palestinske barn i fengsel, vi vil ta det opp i Menneskerettighetsrådet i mai. Det er i den sammenhengen vi tar opp disse spørsmålene. Og det er ikke slik når jeg sier «dypt bekymret», at jeg ikke mener okkupasjon. Dypt bekymret er viktige ord å bruke i denne sammenheng. Jeg mener at vi har skjerpet kritikken vår overfor Israel. Vi har fordømt beslutningen om å legalisere utposter og også bosettingsutvidelser på Vestbredden.

Når det gjelder spørsmålene som var oppe om oljefondet, vil jeg veldig sterkt understreke at det er spørsmål som de tar seg av på egen hånd. Jeg ønsker ikke at vi skal gå inn med direkte styring på noen som helst måte. Der må beslutninger tas uavhengig. Jeg kommer heller ikke til å forsøke å påvirke dem i noen som helst retning, det må de gjøre helt på egen hånd.

Når det gjelder anerkjennelse: Det er en kjent norsk politikk på dette området, vi anerkjenner stater. Når det gjelder de palestinske områdene, er det ikke klart hva denne staten egentlig innebærer. Jeg mener at vårt viktigste bidrag til etablering av en levedyktig palestinsk stat er å fortsette arbeidet med partene om institusjonsbygging, og også samtidig oppfordre det palestinske lederskapet til å styrke legitimiteten ved å gjennomføre valg. Det tror jeg vil være veldig viktig også som en del av arbeidet mot en tostatsløsning – at det gjennomføres reformer.

Jeg mener at norsk anerkjennelse bør være avhengig av når vi mener at det kan få størst mulig positiv innflytelse, og at vi eventuelt må gjøre det sammen med andre land. Jeg kan ikke helt se at den svenske anerkjennelsen bidro til å endre situasjonen veldig mye. Det er kanskje demonstrasjonsvedtak én dag, men i realiteten vil det etter min mening være veldig avhengig av at det utestående sluttstatusspørsmålet, som grenser og sikkerhet, er på plass. Hvis ikke blir det mer en politisk markering enn en realitet.

Ane Breivik (V) []: Den urovekkende demokrati- og rettsstatsutviklingen i Israel kan ikke gå upåaktet hen – situasjonen er alarmerende. Det har lenge vært offisiell politikk fra israelsk hold å utvide bosettinger eller annektere deler av Vestbredden og forsterke grepet om religiøs lov over offentlig og privat liv. Undergravingen av rettsvesenet, slik Benjamin Netanyahus sjette regjering av desember 2022 nå forsøker, er et dramatisk trekk i en illiberal og høyreradikal retning. Nå ser vi at den verste volden på mange år bryter ut i Gaza og på Vestbredden. Spenningen stiger, og likevel gjør det internasjonale samfunnet – opptatt av andre kriser – lite mer enn å uttrykke bekymring over den økte volden.

Undertegnede besøkte i mai 2022 området Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem, et palestinsk nabolag i nærheten av Gamlebyen. I 1948 ble det i Sheikh Jarrah bygget FN-boliger til palestinere som hadde mistet hjemmet sitt i det som hadde blitt til Israel. I 1967 ble denne delen av byen erobret, og i 1972 fikk de mange familiene her et utkastelsesvarsel for manglende husleie. I 1972 anla flere bosetterorganisasjoner et søksmål mot de palestinske familiene som bodde i Sheikh Jarrah, og disse gruppene med bosettere som for det meste er finansiert av private givere fra USA, har ført en nådeløs og langvarig kamp som i 2002 resulterte i at 43 palestinere ble fordrevet. Palestinske familier blir fortsatt tvunget ut av sine hjem i Sheikh Jarrah den dag i dag.

I møte med autoritære krefter må vi holde fast ved institusjonene som garanterer rettsstaten, demokratisk styresett og oppfyllelsen av grunnleggende menneskerettigheter. Handlingene og initiativene til Benjamin Netanyahus regjering siden tiltredelsen er dypt urovekkende og må motarbeides sterkt. Venstre ber om at vi bruker våre diplomatiske kanaler og internasjonale fora der det er mulig. For er det noe det siste året har vist oss, er det viktigheten av å ta til motmæle mot tyranni og mot demokratiets forvitring – enten det skjer innenfra eller utenfra, er angrepet mot ett demokrati et angrep mot alle, og det å ikke gjøre noe er å velge side.

Åsmund Aukrust (A) []: Takk til Ingrid Fiskaa for at hun tar opp et viktig spørsmål. Jeg vil også si takk til utenriksministeren for det jeg synes var et veldig klart og godt svar. Jeg synes det er bra at vi diskuterer vårt engasjement i Midtøsten mer, både her i denne salen og i andre fora.

Norge har et helt spesielt forhold til denne regionen og har drevet med solidaritetsarbeid både i Israel og i Palestina helt siden annen verdenskrig. Det var nordmenn som reiste til kibbutzene og bygde opp Israel etter krigen. Det er mange nordmenn som har drevet solidaritetsarbeid på begge sider, og det var nordmenn som reiste til UNIFIL-styrken i Libanon og kom hjem og rapporterte om hvordan okkupasjonen faktisk så ut, og på den måten var med på å endre norsk Midtøsten-politikk. Ikke minst har Norge også gjennom veldig mange av våre diplomater og gjennom forskere og sivilsamfunn drevet freds- og forsoningsarbeid.

I år er det 30 år siden Oslo-avtalen ble signert, men optimismen fra den tiden er helt borte, og i dag er vi vel lenger unna en tostatsløsning enn noen gang. Derfor er det veldig bra om vi kan ha en åpen debatt om: Hva gjør verden og Norge hvis håpet om en tostatsløsning svinner hen? Det vil være en helt ny situasjon, og jeg tror ingen i denne salen egentlig har helt klare svar på hvor vi er da. Derfor er det viktig at vi diskuterer det. Vi er ikke der ennå, men den tiden kan komme fortere enn vi aner.

Jeg vil også takke utenriksministeren for at hun og regjeringen ikke glemmer palestinernes sak. I en verden hvor det er så mange steder som står i brann, er det lett at den konflikten som har vært der i så mange tiår, kan forsvinne fra agendaen.

Da Norge hadde formannskapet i Sikkerhetsrådet akkurat for et år siden, brukte utenriksministeren sitt formannskap på å ta opp Israel–Palestina-konflikten – som noe av det hun gjorde mens hun var Sikkerhetsrådets leder.

Det har skjedd en skjerping under denne regjeringen. Under den forrige regjeringen var Israel det eneste landet som fikk positiv omtale i regjeringserklæringen. Denne regjeringen har valgt en annen holdning og en annen linje. Det har vært en veldig klart skjerpet språkbruk. Det har vært økt støtte til palestinske myndigheter og til UNRWA, og det har vært, som utenriksministeren nevnte, merking av varer fra okkupert palestinsk jord.

Den helt nye situasjonen er at vi har fått en regjering i Israel som har ført til en veldig mye mer dramatisk forverret situasjon. Vi får veldig mange flere bosettinger. Komiteen besøkte selv palestinere i Øst-Jerusalem som står i fare for å bli kastet ut av husene sine. I møte med disse menneskene er det heller ikke vanskelig å forstå hvordan ekstremisme får grobunn, når man ser hva slags overgrep de blir utsatt for. Vi ser at det har blitt mer vold, også fra myndighetene, og at det har vært en drapsrekord så langt i år. Senest nå i helgen var det flere som ble drept i Nablus.

Jeg mener at vi skal følge veldig nøye med på hva som skjer i Israel. Denne helgen var den tiende helgen på rad i Israel med rekordstore demonstrasjoner. Hundretusener av mennesker har tatt til gatene mot Netanyahus rettsreformer. Vi bør merke oss hva slags ord som faktisk brukes.

Jeg hørte en appell fra tidligere statsminister Ehud Barak. Han var ikke noen softis på noen måte, men han uttalte: Dette er den verste krisen siden staten Israel ble opprettet. Hvis disse diktaturlovene blir satt ut i livet, har vi ikke noe annet valg enn å ta i bruk ikke-voldelig sivil ulydighet.

Den tidligere Mossad-sjefen, Danny Yatom, sa at det må være legitimt å nekte å motta ordre dersom landet går fra demokrati til diktatur.

Tidligere statsminister Yair Lapid sa at statsminister Netanyahu nå knuser det israelske demokratiet.

Dette er veldig sterke ord fra israelske ledere. Jeg skulle ønske at også det som tradisjonelt har vært Israel-lobbyen eller Israels venner her hjemme i Norge, kunne ta sterkere avstand fra det vi nå ser skjer, at Israel går i helt feil retning når det gjelder demokratiske standarder.

La meg avslutte med å takke utenriksministeren for klar tale i dag og for den viktige jobben som gjøres med å mobilisere støtte fra andre land. Det er viktig at det internasjonale samfunnet bruker tid på å diskutere hvordan vi nå skal håndtere en helt ny situasjon, og at Norge, med et spesielt forhold, vi kan kanskje si et kjærlighetsforhold, til denne regionen kanskje har et ekstra ansvar for å være blant av dem som drar i gang disse debattene.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Eg er glad for at det var fleire som tok ordet i denne debatten.

Det er nok ein del som har inntrykk av at me i Noreg ikkje har tid til å bry oss om meir enn ein konflikt om gongen, og dei israelske overgrepa mot Palestina har no fått gå føre seg altfor lenge utan at det internasjonale samfunnet har reagert på tilstrekkeleg vis. Det er difor på høg tid at me òg diskuterer om Noreg må endra sin politikk i møte med dei israelske menneskeretts- og folkerettsbrota.

Sjølv om okkupasjonen er gamal og har fått gå føre seg altfor lenge, er det òg ein ny og sterkt forverra situasjon med den nye regjeringa i Israel. Då er det beklageleg at ikkje regjeringa kan tilpassa og endra sin politikk i møte med den nye situasjonen.

Det eg høyrde av utanriksministeren sitt innlegg, var at ein skal fortsetja med det ein allereie gjer. Det er ikkje tilstrekkeleg. Det er, som det blei sagt her, 30 år sidan Oslo-avtalen. Ting har gått eintydig i feil retning sidan den gong, og det er ikkje tilstrekkeleg å halda fast ved gamal politikk. Det trengst resolutt handling. Det trengst at ein set makt bak krava og går frå ord til handling.

Når det gjeld Russlands folkerettsbrot, har me sett resolutt handling, og SV stiller seg fullt og heilt bak både sanksjonar og andre tøffe verkemiddel i møte med Russlands folkerettsbrot. Israel har verdsrekord i å ikkje retta seg etter FN-resolusjonar om brot på folkeretten, og då er det på tide å gjera noko anna enn det me har gjort i tiår etter tiår. Det er på tide å gå frå ord til handling. Det internasjonale samfunnet, inkludert Noreg, har late Israel få halda på altfor lenge.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt []: Jeg takker for en veldig viktig interpellasjonsdebatt, men hvis interpellanten mener at jeg sa at vi skal fortsette som før, kan hun ikke ha hørt veldig godt etter under mitt innlegg. Jeg tror det er en ganske stor forskjell på det vi sier nå, og det som har vært norsk linje, for det har skjedd veldig store endringer på israelsk side, og Israel framstår i dag som et dypt splittet land.

Det har også startet et enormt engasjement i Israel. Det er store demonstrasjoner som nå pågår på den tiende uka, og som får økende oppslutning fra uke til uke. Ett av de lovforslagene som er vedtatt, er å innføre dødsstraff for terrorister. Det har nå Knesset gått med på. Norge tar selvfølgelig avstand fra all bruk av dødsstraff i enhver sammenheng. Dersom de rettsreformene vedtas, vil det kunne påvirke Israels framtid som en liberal og demokratisk rettsstat, og en svekkelse av rettsstaten vil også kunne få følger for de veldig mange palestinere som lever i de områdene som Israel okkuperer.

Jeg deler representantens sterke uro for utviklingen. 2022 var det året med høyest antall drepte palestinere på Vestbredden siden 2005. Også på israelsk side har det vært flere drepte. Denne utviklingen har forverret seg ytterligere nå i 2023, og det er helt uakseptabelt. Jeg er ekstremt bekymret for at dette skal eskalere, og for at de som tror på en fredelig løsning på palestinsk side, og den unge generasjonen som ikke har deltatt i valg, ikke tror på at det er gjennom forhandlinger og deltakelse i demokratiet de kan påvirke sin egen framtid.

I mai vil FNs menneskerettighetsråd behandle den politiske landhøringen av Israel. Da vil selvfølgelig situasjonen for palestinske barn bli tatt opp, og vi kan også da uttrykke bekymring for det vi mener er en gal utvikling.

Sammen med det internasjonale samfunnet har Norge de siste 30 årene støttet byggingen av institusjoner for palestinsk selvstyre og en palestinsk stat. Vi leder også giverlandsgruppa i nært samarbeid med EU og USA. Det er et forum for å bygge opp og støtte opp under en framtidig stat, for dialog mellom partene og også det internasjonale samfunn. Det gjør vi ikke for vår egen skyld. Vi gjør det fordi vi støtter opprettelsen av en palestinsk stat, og fordi israelere og palestinere ber oss om å gjennomføre dette arbeidet.

Denne konflikten kan bare løses politisk, og jeg tror det er viktig at det internasjonale samfunn kommer sammen for å se på hvordan vi kan legge grunnlaget for en fredelig løsning av konflikten. Det jobber vi også med fra norsk side, og jeg tar med meg alle de spørsmålene og momentene som har kommet fram under diskusjonen i dag.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 2 er omme.