Forslag fra stortingsrepresentant Johan J. Jakobsen om at Stortinget gir Regjeringen samtykke til å ta imot inntil 6 000 flyktninger fra Kosovo.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Flyktningkatastrofen i Kosovo er i ferd med å bli den verste vi har opplevd i Europa siden annen verdenskrig. I løpet av seks uker er i underkant av 700 000 mennesker kommet som flyktninger fra Kosovo til nabolandene. Strømmen har på ny økt de siste dagene, og situasjonen er i ferd med å bli prekær, særlig i Makedonia. Makedonske myndigheter har gitt klart uttrykk for at de ikke er innstilt på å ta imot flere flyktninger, hvis ikke disse eller et tilsvarende antall overføres til andre land. Samtidig vet vi at flere hundre tusen mennesker er på flukt inne i Kosovo. Hvis ikke grensene holdes åpne, vil den humanitære situasjonen for flyktningene bli katastrofal i løpet av kort tid.

Dette er bakgrunnen for at FNs Høykommissær for flyktninger fredag 30. april 1999 sendte ut en ny appell om å øke takten i evakueringen av flyktninger fra Makedonia. Norske myndigheter har som svar på en tilsvarende appell tidligere, allerede økt takten i uttaket av flyktninger fra 300 til 750 flyktninger i uka.

Flyktningene Norge så langt har tatt imot er, med unntak av de første som kom, tatt ut med utgangspunkt i lister fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR). De aller fleste er også tatt ut fra leirer i Makedonia som er drevet av UNHCR. Det er i så måte helt naturlig å betrakte disse som overføringsflyktninger på linje med andre flyktninger som tas ut på anmodning fra UNHCR.

Gjennom Stortingets behandling av statsbudsjettet for inneværende år har Utlendingsdirektoratet på vegne av Kommunal- og regionaldepartementet fått fullmakt til å ta ut 4 250 flyktninger i treårsperioden 1998-2000. Pr. 1. april 1999 var det igjen i underkant av 3 000 plasser på denne kvoten. Med den takten vi har hatt i uttaket av flyktninger den siste tiden, vil den eksisterende fullmakten være benyttet fullt ut i løpet av denne uke. Senest fredag må det av hensyn til flytransport avgjøres om mottak kan fortsette kommende uke.

For at uttaket av flyktninger fra Makedonia skal kunne fortsette, vil forslagsstiller be om at Stortinget samtykker i at Regjeringen tar imot inntil 6 000 flyktninger fra Kosovo etter anmodning fra og i samarbeid med UNHCR. Når det gjelder de budsjettmessige konsekvensene av forslaget, viser forslagsstiller til St.prp. nr. 59 (1998-99) Tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet for 1999 i forbindelse med mottak av flyktninger fra Kosovo.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget gir Regjeringen samtykke til å ta imot inntil 6 000 flyktninger fra Kosovo.

6. mai 1999.