Representantforslag om endring av Statens vegvesens vegnormaler for gang- og sykkelveg

Dette dokument

  • Representantforslag 23 S (2019–2020)
  • Fra: Siv Mossleth, Bengt Fasteraune, Nils T. Bjørke, Ole André Myhrvold og Marit Knutsdatter Strand
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne ønsker økt satsing på gang- og sykkelveg i hele landet. Dette er viktig for å skape trygghet for alle som ferdes langs vegen, samtidig som det har en positiv klimaeffekt og helsegevinst hvis flere velger sykkel og gange fremfor bil. Dessverre ser man at Statenes vegvesens vegnormaler for gang- og sykkelveg oppfattes som lite fleksible. Overdimensjonerte gangveger fører til høyere kostnader enn nødvendig. Det har også uheldige sider fordi det båndlegger mer areal enn nødvendig og fører til mer nedbygging av dyrket mark. Vegnormalene tar ikke hensyn til at det er ulike utfordringer i ulike deler av landet, blant annet er trafikkmengden svært forskjellig. For mange kommuner og fylkeskommuner kan det bli dyrt dersom man skal følge Statens vegvesens vegnormaler for gang- og sykkelveg Totalt sett fører alt dette til at det blir bygd mindre gang- og sykkelveg enn ønsket.

Selv om både kommuner og fylkeskommuner i dag har mulighet til å fravike vegnormalene, er terskelen for å gjøre dette høy, og det medfører ekstraarbeid og økte kostnader sammenlignet med om det fantes alternative vegnormaler, eksempelvis basert på trafikkgrunnlaget. Det er også viktig å klargjøre hvem som er vegeier og har myndighet til å gi dispensasjon fra gjeldende vegnormaler.

Målet med endringene er å gjøre det lettere å bygge mer gang- og sykkelveg til redusert kostnad.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at det i Statens vegvesens vegnormaler som omhandler planlegging og bygging av gang- og sykkelveger, utarbeides mer fleksible standarder som tar hensyn til at det er ulik trafikkmengde og dermed ulike behov i ulike deler av landet.

5. desember 2019

Siv Mossleth

Bengt Fasteraune

Nils T. Bjørke

Ole André Myhrvold

Marit Knutsdatter Strand