Representantforslag om tiltak for å styrke Norges forsvarsevne og nasjonale beredskap

Dette dokument

  • Representantforslag 221 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Christian Tybring-Gjedde, Hans Andreas Limi, Per-Willy Amundsen, Dagfinn Henrik Olsen og Terje Halleland
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Russlands invasjon av Ukraina har vist at sikkerhetssituasjonen i Norges nærområder kan endre seg svært raskt. Krig i Europa var noe som virket lite sannsynlig for bare måneder siden.

Det norske forsvaret har blitt dimensjonert ut fra et sikkerhetsbilde der sannsynligheten for krig i Europa var svært liten. Nå har et av landets naboland gått til krig mot en annen nabo, det endrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon.

Norge som medlem av NATO har en kollektiv sikkerhetsgaranti som Ukraina ikke har, og det er i seg selv avskrekkende, men ingen garanti for at landet ikke kan blir utsatt for fiendtlige handlinger.

Det er viktig å styrke evnen til mottak av allierte styrker, det er i så måte viktig å sikre nødvendig kapasitet og aktivitet på Andøya flystasjon. Andøya vil da også kunne være et basealternativ for F-35-operasjoner. Samtidig må utviklingen av Evenes flystasjon gå som forutsatt.

Norsk suverenitetshevdelse og mulighet for forsvar av egne territorier må styrkes.

Oppbyggingen av Forvaret må skje raskt. Det må tilføres materiell, personell og midler til mer aktivitet og investeringer.

Heimevernet (HV) må rustes opp, aktiviteten må økes, og antallet mannskaper kraftig oppjusteres til på sikt minimum 60 000 mannskaper. Økning av kompensasjon og lønn for tjeneste i Heimevernet er nødvendig for å sikre motivasjon for tjenesten. For å kunne øke mannskapssituasjonen i Heimevernet raskt, må det gjeninnføres egen rekruttutdanning.

Hæren må styrkes og aktiviteten økes. Helikopteranskaffelsen til Hæren må fremskyndes for å tilføre bedre mobilitet og evakueringskapasitet.

Krigen i Ukraina har vist hvor sårbare byer og kritisk infrastruktur er for luftangrep både fra fly og missiler. Derfor vil det være hensiktsmessig å sikre permanent luftvern av alle større norske byer samt sentrale forsvarsanlegg. Det må også gis økonomiske garantier for å sikre at Kongsberg Gruppen kan øke og fremskynde produksjon av Norwegian Advanced Surface to Air Missile Systems (NASAMS).

Ettersom Forsvaret har begrensede mengder luftvern, vil det være tapsforebyggende å opprette beredskaps-sheltere for F-35.

Det er viktig å redusere ledetiden for NAMMOs produksjon av ammunisjon samt sikre at NAMMO får den finansielle støtten bedriften trenger for å øke produksjons- og lagerkapasiteten, slik at Forsvaret er garantert leveranser også i kriser og krig.

Logistikkutfordringene er store i hele Forsvarets organisasjon. Det må sikres økt beredskapskapasitet for lagring av nødvendig beredskapsmateriell. Et virkemiddel er å etablere beredskapsavtaler med kommersielle aktører, men også andre tiltak må iverksettes.

Det er behov for å bygge opp beredskapslagre for innsatsmateriell, noe som er helt nødvendig for å sikre kampkraft over tid.

Dessverre har man i Ukraina sett at det er nødvendig at frivillige sivile slutter seg til motstandskampen. Mange av de som melder seg til tjeneste, har egne våpen og er erfarne skyttere. I Norge er det et veldig godt skyttermiljø med mange frivillige som både er gode til å skyte og til å drive opplæring i skyteferdigheter. Støtten til Det frivillige Skyttervesen (DfS) må derfor styrkes, slik at skytebaner og aktivitet kan fortsette en positiv utvikling både i antall og aktivitet. Dette gir bedre forsvarsevne totalt sett, også fordi HV, politiet og andre benytter seg av fasilitetene til DfS.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen utrede om det er behov for ytterligere aktivitet knyttet til Andøya flystasjon sett i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.

  2. Stortinget ber regjeringen øke kampkraft og operativ kapasitet ved å styrke Heimevernet – med ambisjonen om å øke antall soldater til minimum 60 000.

  3. Stortinget ber regjeringen øke antall øvingsdøgn for soldater i Heimevernet, og øke soldatenes finansielle kompensasjon for å motivere og rekruttere flere til å delta i Heimevernet.

  4. Stortinget ber regjeringen opprette egen rekruttutdanning for Heimevernet.

  5. Stortinget ber regjeringen fremskynde anskaffelsen av nye helikopter til Hæren.

  6. Stortinget ber regjeringen sikre permanent luftvern av alle større norske byer samt sentrale forsvarsanlegg og garantere for at Kongsberg Gruppen kan øke og fremskynde produksjon av Norwegian Advanced Surface to Air Missile Systems (NASAMS).

  7. Stortinget ber regjeringen opprette beredskaps-sheltere for F-35.

  8. Stortinget ber regjeringen redusere ledetiden for NAMMOs produksjon av ammunisjon samt sikre at NAMMO får den finansielle støtten bedriften trenger for å øke produksjons- og lagringskapasiteten.

  9. Stortinget ber regjeringen øke beredskapskapasitet for lagring av nødvendig beredskapsmateriell, inkludert etablering av beredskapsavtaler med kommersielle aktører.

  10. Stortinget ber regjeringen opprette beredskapslagre for innsatsmateriell.

  11. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å øke bevilgningen til Det frivillige Skyttervesen.

8. april 2022

Sylvi Listhaug

Christian Tybring-Gjedde

Hans Andreas Limi

Per-Willy Amundsen

Dagfinn Henrik Olsen

Terje Halleland