Representantforslag om et helseregister for sjøfolk

Dette dokument

  • Representantforslag 263 S (2021–2022)
  • Fra: Torgeir Knag Fylkesnes
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ifølge Statistisk sentralbyrå er ulykkesfrekvensen for sjøfolk blant de høyeste i noe yrke, og forventet levealder for matroser er den laveste av alle yrkesgrupper. Men det er i dag ingen oversikt over hvilke sykdommer og skader som gjør seg gjeldende blant sjøfolk.

For å kartlegge årsakene til dette trenger man mer kunnskap og systematisk innsamling av strukturerte data over tid. Kjenner man til detaljer omkring sykdoms- og skadebelastning, kan man sette inn målrettede, effektive og kunnskapsbaserte tiltak for å forbedre sjøfolks helse.

Til tross for at maritim næring er en av de viktigste næringene i Norge, finnes det ingen oversikt over hvem som arbeider i yrket. Det gjør det vanskelig å finne informasjon på gruppenivå. Opprettelsen av et helseregister for sjøfolk er derfor en nødvendig forutsetning for å kunne forske på sjøfolks helse.

Man har tidligere sett at etableringen av for eksempel Kreftregisteret har gitt verdifulle resultater i form av å kunne forske på denne gruppen spesielt og gitt ny kunnskap som har ført til nye og mer effektive behandlingsmetoder og forebyggende tiltak.

I 2005 besluttet Stortinget å samle et kompetansemiljø i maritim medisin på Haukeland sykehus i Bergen. Det ble til Norsk senter for maritim medisin. Dette kan være et naturlig kompetansemiljø å bygge videre på i etableringen av et helseregister for sjøfolk.

Etableringen av et slikt helseregister har til formål å fremme helse og forebygge sykdom og skade. En forutsetning for etableringen er at registeret ivaretar hensynet til personvern og datasikkerhet og oppfyller helseregisterlovens bestemmelser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om etablering av et helseregister for sjøfolk.

8. juni 2022

Torgeir Knag Fylkesnes