Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endringer i abortloven (fosterreduksjon)

Prop. 106 L (2018-2019), Innst. 370 L (2018-2019), Lovvedtak 95 (2018-2019)

Status: Lovsaken er ferdigbehandlet og sanksjonert i statsråd. Opplysninger om ikrafttredelse fremgår nederst i høyre kolonne.

Lovforslag fra Helse- og omsorgsdepartementetSaken er behandlet i helse- og omsorgskomiteenInnstilling avgitt 06.06.2019Innst. 370 L (2018-2019)

Saksgang

Status

  • Vedtak i korthet

    Stortinget har vedtatt endringer i abortloven som innebærer at loven får en ny bestemmelse om fosterreduksjon. Fosterreduksjon er et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingesvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere fostre. Fosterreduksjon skal bare kunne foretas etter tillatelse fra en abortnemnd. Nemnda kan innvilge fosterreduksjon dersom vilkårene som følger av dagens praksis om svangerskapsavbrudd etter 12. uke, er oppfylt. I tillegg kan fosterreduksjon innvilges der antall fostre reduseres til to eller flere etter en vurdering av risiko for spontanabort og for tidlig fødsel. Dersom særlige forhold ved kvinnens helsetilstand gjør det nødvendig for å redusere faren for spontanabort og for tidlig fødsel, kan nemnda innvilge fosterreduksjon der antall fostre reduseres til ett. Lovendringen ble vedtatt med støtte fra regjeringspartiene, samt fra enkelte representanter fra Senterpartiet.

  • Behandling og vedtak

    Lovsaken er ferdigbehandlet

  • Slik stemte representantene

    Første behandling:
    Voteringsoversikt

  • Behandling og innstilling

    Innstilling avgitt 06.06.2019

    Behandlet andre gang i Stortinget 17.06.2019