Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:2949 (2023-2024)
Innlevert: 30.09.2024
Sendt: 30.09.2024
Besvart: 08.10.2024 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Er kommunene forberedt på at systemene deres ikke vil virke når 2G legges ned, og er kommunene kompensert for ekstrakostnaden ved å fornye systemene raskere enn om vi følger tidsplanen til resten av Europa?

Begrunnelse

En rekke typer velferdsteknologi og styringssystemer for kommunene våre kan bli rammet når 2G-nettet stenges ned fra 2025. Brannvarslere, trygghetsalarmer, nødtelefoner i tuneller, pumper til vann- og avløp er - eller har vært - styrt via 2G-nettet.

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Telenor og Telia har informert om planer for stenging av 2G-nettene i Norge i lang tid. Dette ble intensivert allerede i forbindelse med nedstengningen av 3G-nettene i 2019. Det er vanlig at gammel teknologi fases ut for å effektivisere driften, og for å levere sikrere og bedre tjenester. Regelverket i ekomsektoren er basert på prinsippet om teknologinøytralitet, og tilbyderne vurderer selv behovet for å skifte teknologi og igangsette slike omleggings-prosesser. Både Telenor og Telia har varslet sine grossistkunder i god tid om den planlagte slukkingen, slik at disse igjen kan informere sine sluttkunder i henhold til varslingsplikten i ekomloven § 2-4. Det finnes veiledning på netteiernes hjemmesider om hvordan man kan forholde seg til overgangen. Telenor har bl.a. lansert en løsning som gir oversikt over kundenes abonnement med avhengighet til 2G-nett. Aktører som benytter seg av 2G i sine tekniske løsninger og tjenesteleveranser, bør ha fått god informasjon om slukkeplanene slik at de over tid har kunnet vurdere tilpasninger, valg av nye tjenester og utskifting av brukerutstyr.
Det finnes flere alternativer til å bruke 2G for alarmsystemer, fjernstyringssystemer, nødtelefonanlegg o.l. Utbyggingen av 4G- og 5G-nettene har kommet langt i Norge sammenlignet med mange europeiske land. 4G i Norge har tilsvarende dekning som 2G og er et godt alternativ for telefoniløsninger som baserer seg på 2G. Tilsvarende kan 4G og 5G benyttes for fjernstyring, alarmanlegg mv., og i denne tjenesteporteføljen finnes det også spesialløsninger tilpasset maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M) basert på teknologier som NB-IoT og LTE-M. WiFi-baserte løsninger med tilkobling til en bredbåndslinje er også et mulig alternativ for stasjonære løsninger f.eks. i hjem eller hytter.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har over lengre tid hatt dialog med markeds-aktørene og kommunesektoren for å få oversikt over situasjonen. Dette inkluderer dialog med KS som har informert sine medlemmer om slukkeplanene for 2G-nettene. Det er gitt anbefalinger om å lage utskiftingsplaner slik at kostnadene kan tas gradvis over drifts-budsjettet. Nkom har ikke mottatt henvendelser fra kommuner knyttet til 2G-slukking.
Dette innebærer ikke at en slik teknologiovergang som slukking av 2G-nettene fører med seg, vil være problemfri. Det vil ganske sikkert finnes tilfeller der noen ikke har rukket å tilpasse seg, eller der man kan ha oversett at en løsning er 2G-basert. Det overordnede bildet er imidlertid at både aktørene som leverer 2G-baserte løsninger, og brukerne av disse løsningene, i stor grad har tilpasset seg den varslede omleggingen.
Når det eksempelvis gjelder 2G-baserte løsninger knyttet til europa- og riksveinettet i Norge, har Nkom fått tilbakemeldinger fra Statens vegvesen om at omlegging av kommunikasjons-løsning i tunneler er håndtert, og at det meste av dette ble gjennomført i tidsrommet 2022-2023.
Utstyr må skiftes ut og fornyes med jevne mellomrom. Siden slukking av 2G har vær varslet i lang tid, har kommuner og andre som bruker 2G-baserte løsninger, kunnet ta hensyn til 2G-avviklingen i forbindelse med planlagt utskifting. Det legges videre til grunn at slike tilpasninger foretas innenfor kommunenes gitte økonomiske rammer. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har ingen ordninger for å kompensere kommuner for ekstra-kostnader knyttet til å skifte ut 2G-baserte systemer.