Ågot Valle (SV): Gjennom AV-fondet får nå lokalradioene støtte, slik at drift for de minste i det hele tatt blir mulig. I 1998 har støtten til de minste radioene blitt drastisk redusert, og flere av dem vurderer nå nedleggelse. Da Stortinget behandlet St.meld. nr. 32 (1992-93) var det en forutsetning for opprettelse av AV-fondet at nærradioene etter søknad skulle kunne få minst like mye stønad som de fikk før fondets opprettelse. Hva vil Regjeringen gjøre for å etterfølge Stortingets vedtak?
Begrunnelse
I Oslo har de små nærradioene nå gått sammen om å danne en egen forening for etniske og fremmedspråklige minoritetsradioer. I hele landet finnes det 14 radioer med denne profilen, og de har en viktig samfunnsrolle.
Alle radioene drives på frivillig basis og har i Oslo en målgruppe på 80.000 mennesker.
For å drive en nærradio av denne størrelsen stipulerer foreningen selv at det etter konservativ regning er snakk om et beløp på mellom kr.200.000,- og kr.300.000,- pr.år.
Disse nærradioene har også vansker med å få reklameinntekter, og er av den grunn mer avhengig av støtten fra AV-fondet enn de mer kommersielt drevne nærradioene.
Departementet har selv, i brev til Radio Siellan 23.07.93 sagt at en anser at ordningen med AV-fondet vil sikre nærradioer for samer og andre språklige minoriteter også i fremtiden, og at det blir gitt støtte fra det nye fondet i minst samme omfang som tidligere.
Hva departementet sa i brev i 1993, og også hva Stortinget vedtok i forbindelse med behandling av meldingen Media i tiden, er ikke fulgt opp av AV-fondet. Departementet må av denne grunn nå sikre at disse nærradioene får fortsatt mulighet til å sende i minst like stor grad som tidligere.