Hallgeir H. Langeland (SV): Rogaland Fylkeskommune ser delvis bort fra plikter overfor utdanningssøkende uten lovfestet rett til videregående utdanning ved at tilbudet ved teknisk fagskole stadig svekkes. Det vises til Ot.prp. nr. 82 som påpeker det økende behov for teknisk utdanning fordi en større del av ungdommen får opplæring som svarer til fag- eller svennebrev. Hva gjør regjeringen for å opprettholde kapasiteten for dette skoleslaget?
Begrunnelse
Fylkesrådmannen foreslår i sitt budsjettforslag at halvparten av dagens tilbud av 1. året teknisk fagskole ikke blir satt i gang fra høsten 2000. Dette gjøres på tross av at fylket i dag ikke oppfyller sine forpliktelser overfor de utdanningssøkende som ikke har lovfestet rett til videregående utdanning, og må dermed være i strid med lovverket og regjeringens intensjoner.
Fagskoletilbudet har i mange år vært en salderingspost under budsjettforhandlingene fordi studentene her ikke er rettselever. Dette har ført til usikre økonomiske rammebetingelser som har vanskeliggjort pedagogisk og faglig planlegging. En ytterligere nedskjæring i fagskoletilbudet nå betyr nedlegging av linjer ved fagskolen og rasering av fagmiljøer som det ikke er lett å bygge opp igjen.
Nedskjæringer vil også få betydning for næringslivet i fylket. Skoleslaget er ett av få tilbud for voksne mennesker med yrkesfaglig bakgrunn og dermed et viktig omskolerings- og videreutdanningstilbud for de arbeidstakere som nå blir oppsagt eller permittert pga av usikkerhet i offshore- og leverandørindustrien
Nedskjæringer vil også få konsekvenser for gjennomføring av etter- og videreutdanningsreformen. Et system for vurdering av voksnes realkompetanse er viktig for å få realisert denne reformen. Stavanger tekniske fagskole bistår allerede Dokumentasjonsenheten med dette arbeidet. Teknisk fagskole kan derfor straks og med lave kostnader utgjøre en del av det system for vurdering av kompetanse som etterlyses. Forutsetningen er imidlertid at fagmiljøene ved skolen opprettholdes.