Børge Brende (H): Vil departementet gripe inn overfor Justervesenet og sørge for at det ikke stilles andre krav til veiing av avfall i Norge enn i de andre skandinaviske land, og på denne måte bidra til at man kan realisere en effektiv minimalisering av avfall?
Begrunnelse
Erfaring fra bl.a. Danmark, Tyskland og Sverige viser at når avfallet veies, dvs. man betaler søppelavgiften etter hvor mye man hiver i søppelkassen, går avfallsmengdene ned 20-30%.
Kommuner og andre renovatører kan i disse landenen kjøpe kommersielt tilgjengelige anlegg og datasystemer. De har representanter som tilbyr det samme i Norge.
Justervesenet stiller i Norge meget strenge krav til veiingen. De mener at hvis kommunens renovasjonsavgift skal betales etter vekt, må målenøyaktigheten være som ved kjøp og salg:
Det som er godt nok for svensker og dansker er altså ikke godt nok for norske byråkrater. Det beste blir det godes fiende.
Stavanger har over flere år lagt ned store beløp i utvikling og prøving av ny teknologi fra en norsk fremtidig leverandør. Det går imidlertid veldig tregt. Selv nesten tomme spann skal veies før og etter, og forskjellen skal bli meget nøyaktig. De utenlandske leverandørene syens kravene er urimelige, og Norge et lite marked.
Hensikten er jo miljø- og ressursvern gjennom å stimulere folk til å skape mindre søppel. Vi ser at søppelmengdene bare øker, og øker kraftig fra år til år. Nå kjører snart alle kommuner langs svenskegrensen søppel til Umeå i Nord-Sverige. Det gjør selv Trondheim som tidligere hadde et godt opplegg med Heimdalsanlegget og fjernvarmen. Kildesorteringen ser ut til å dempe mengdene til forbrenning i år, men ikke totalmengden avfall.