Øystein Djupedal (SV): Den britiske avisen The Guardian hevdet torsdag 25. mai at verken amerikanske, franske, eller spanske leverandører av såkorn til mais, soya og raps kan garantere at kornet ikke er genspleiset. Miljøorganisasjonen Greenpeace hevder at mellom 5 og 15% av maisproduksjonen i Europa er genmodifisert.
Kan landbruksministeren garantere at norsk såkorn ikke er oppblandet med genmodifiserte produkter?
Begrunnelse
Artikkelen i The Guardian baserer seg på en rekke kilder. Selskapet Genetic-ID som kontrollerer matvarer uttaler at opptil 50% av såkornet bedriften kontrollerer kan være genmodifisert. Det britiske tidsskriftet New Scientist hevder at såkort og frø blir spredd over hele Europa og at så mye som 5000 tonn soya kan ha vært importert til Storbritannia alene. Talsmann for det Europeiske Såkornforbundet benekter heller ikke at det finnes genmodifiserte varer i såkorn.