Inger Stolt-Nielsen (TF): Hvorfor har ikke Regjeringen informert Stortinget om de store økonomiske differansene forbundet med lokalisering av Heimevernets fremtidige kursvirksomhet, og hvilken økonomisk betydning vil det ha for Forsvaret dersom kursvirksomheten legges til Torpomoen fremfor Dombås?
Begrunnelse
Det såkalte Himle-utvalget konkluderte tidlig på nittitallet at felles utdanningssenter for Heimevernet burde lokaliseres Dombås. Dette gikk daværende Generalinspektør i Heimevernet (GIHV) imot, og hans begrunnelse var nettopp den manglende kapasitet ved Dombås. GIHV anbefalte imidlertid Gimlemoen, som hadde tilstrekkelig kapasitet, som felles utdanningssenter. Gimlemoen ble imidlertid avhendet og utdanningen fortsatte som før på begge skolene.
Etter 1994 er Heimevernets utdanningsbehov øket, og Heimevernsskolen Torpo er derfor de siste fire år gjennomrenovert og modernisert for nær 30 mill. kroner. Dette har resultert i at Heimevernsskolen Torpo har større kapasitet enn Dombås til å utdanne iht dagens behov.
Dagens krav til utdanning er satt til 800 og 1 200 elever for henholdsvis Torpomoen og Dombås. Torpomoen har i dag overkapasitet og kan ivareta utdanning av 1 200 elever. For å ivareta dagens behov ved Dombås kreves det, i henhold til Forsvaret, cirka 47 mill. kr i investeringer. Det eksisterende produksjonsmål for Dombås kan med andre ord ikke ha vært ivaretatt selv i dag. Det virker derved noe underlig at den avdeling som ikke har ivaretatt produksjonsmålet foretrekkes foran en avdeling som i høyeste grad har løst gitt oppdrag.
For å ta utdanningsbehovet i fremtiden på ca. 2000 elever pr år ut fra et styrkemål på 83 000 HV-befal , spesialister og mannskaper kreves en investering på minst 47 mill kroner på Dombås. I tillegg kommer økte kostnader forbundet med boliger for tilbeordret personell. Tilsvarende utdanningsbehov på Torpomoen vil kreve ca. 20 mill. kroner inkl. boliger i investeringer.
Slik det ser ut vil overføring av kursvirksomheten til Dombås innebære minimum ca. 77 mill. kr i kostnader for Forsvaret. Dette omfatter ca. 30 mill. kr i tapte investeringer og 47 mill. kr i økte investeringer.
Med mindre man finner en lokalisering som samler all HVs utdanningsvirksomhet på et sted, vil det slik saken står i dag, kanskje være økonomisk regningssvarende å beholde begge skolene som i dag for å ta en ventet økning av utdanningsbehovet, uten vesentlige investeringsbehov.