Olav Gunnar Ballo (SV): Ved Feiringklinikken gjennomføres nå 1/4 av landets hjerteoperasjoner. Parallelt meldes det om overkapasitet ved Ullevål sykehus, som må ha beredskap for øyeblikkelig hjelp, og som i tillegg har ansvar for utdanning av hjertekirurger. Enkeltleger ved Feiringklinikken tjener opptil 2,5 mill. kr årlig.
Mener statsråden at dette er fornuftig bruk av offentlige helsemidler, og hvilke tiltak vil han eventuelt igangsette for å sikre mer midler til målrettet pasientbehandling?
Begrunnelse
Innen det offentlige helsevesenet ligger lønnsnivået for en hjertekirurg på ca. 700 000 kr årlig. Dette medfører forpliktelser om vakt, om undervisning, og om ubekvem arbeidstid i høytider og ferier. Slik sikres en øyeblikkelig-hjelpberedskap for befolkningen, og slik sikres kontinuerlig utdanning av nytt helsepersonell, slik at befolkningen over tid kan gis et tilbud om behandling for sine hjertesykdommer. En lønnsvridning som ved Feiringklinikken bidrar 1) til at offentlige helsemidler går med til skyhøy avlønning av helsepersonell i stedet for til å styrke selve behandlingstilbudet 2) at rekrutteringen til offentlige klinikker svekkes, fordi avlønningen (gjennom bruk av offentlige midler!) blir langt bedre innen privat virksomhet 3) at helsepersonell som samtidig arbeider innen offentlig sektor ser seg tjent med at deler av virksomheten flyttes til biarbeidsplassen fordi avlønningen der er bedre 4) at de samlede helsemidlene ikke strekker til å styrke andre deler av helsevesenet, som for eksempel omsorgssektoren. Bare differansen i avlønning mellom de høyest betalte hjertekirurgene ved Feiring og en "normallønn" for en hjertekirurg kunne gitt 40 sykepleiere 40 000 kr mer i årlig avlønning, og dermed bidratt til en bedret rekruttering til omsorgsyrkene.