Ågot Valle (SV): "Ungdom som blir uføre på grunn av psykiske eller sosiale problem risikerer fra nyttår i år, grunnet endringer i folketrygdloven, å bli vurdert verdige til uførepensjon, men ikke verdige nok til tilleggspensjon. Dette medfører et tap på kr.2670,- i måneden. Dette tapet vil følge dem gjennom hele livet, med mindre de kommer seg over i ordinært pensjonsgivende arbeid.
Hva vil sosialministeren gjøre for å rette opp den skjevheten man her har fått?"
Begrunnelse
Ved å stramme inn bestemmelsene i folketrygdloven har vi nå fått en økt forskjellsbehandling. De medisinske vilkårene som tidligere lå til grunn for uførepensjon og tilleggspensjon for unge uføre var tidligere like for alle. Med den endringen som nå foreligger strammes det inn på både de medisinske vilkårene og kravene til dokumentasjon for tilleggspensjon.
Stortinget sa ikke noe spesifikt om hvilke grupper som ikke lenger skulle få tilleggspensjon, men Rikstrygdeverket gir i en melding til trygdekontorene følgende definisjon:
"De grupper som etter dette vil falle ut av garantiordningen, vil være ungdom med kombinerte sosiale og lettere psykiske problemer, rusmiddelmisbruk, alternativ livsstil og lignende, personer i grenselandet mellom sykdom og sosial livsstil.
Det oppfattes som om Rikstrygdeverket i sine retningslinjer nå har foretatt en klar siling av uføre i forhold til hvem som oppfattes som verdige og uverdige.
Konsekvensen av denne graderingen er at de grupper som nå faller utenfor krav til tilleggspensjon ender på sosialkontoret, da det i de fleste tilfeller vil være umulig å leve for et totalt beløp på kr 5800,- pr. måned.
Hvis man skal følge opp arbeidslinjen, som nå tross alt er vedtatt, må man også kunne gi unge med rusmisbruk, psykiske problemer et verdig liv, hvor de har mulighet til å komme seg tilbake i inntektsgivende og pensjonsgivende arbeid.
Å pålegge svake grupper med psyko-sosiale problemer økonomiske problemer i tillegg gir dem det gjelder tap av verdighet, og bedrer ikke situasjonen.