Marit Arnstad (Sp): Innføring av full arbeidsgiveravgift over hele landet medfører en betydelig konkurranseforflytting mellom aktørene i dagligvarebransjen. Samvirkelagenes vel 1 300 butikker er organisert gjennom 222 lag. Dermed vil den bagatellmessige støtten bli regnet ut fra antall samvirkelag og ikke ut fra antall butikker.
Hvordan mener statsråden dette vil påvirke konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen, og hva vil Regjeringen gjøre for å motvirke ytterligere konsentrasjon innen dagligvarebransjen?
Begrunnelse
Dagligvarebransjen er dominert av fire store aktører med noe ulik organisasjonsform. Innføringen av full arbeidsgiveravgift fra 1. januar 2004 vil følgelig slå ulikt ut for disse aktørene, og kan bidra til å forrykke konkurranseforholdene i bransjen.
Samvirkelagene har i dag om lag 1 300 butikker, og er den mest desentraliserte aktøren i bransjen. Disse butikkene er i dag ikke egne juridiske enheter, men registrert i Handelsregisteret. Ettersom de er organisert i 222 samvirkelag er det kun samvirkelagene og ikke butikkene som er registrert i Foretaksregistret.
Denne organisasjonsformen gir at bagatellmessig støtte slik en kan forstå det vil bli beregnet ut fra samvirkelagene og ikke den enkelte butikk, slik tilfellet vil være for de andre aktørene i markedet hvor butikkene er organisert som egne juridiske enheter. Coop-Norge har beregnet at dette vil medføre en kostnadsøkning på 60 mill. kr, noe som igjen kan medføre nedleggelse av butikker, eventuelt store organisasjonsmessige endringer i samvirket som organisasjonsform.