Karin Andersen (SV): NRK melder at Aetat reduserer antall tiltaksplasser og kutter tilskudd til praksisplasser og lønnstilskudd fordi budsjettet nesten er brukt opp. Mange henvendelser fra brukere tyder på det samme. Stortinget er ikke blitt informert om at situasjonen i Aetat er slik. Ledigheten er ikke redusert selv om tilgangene på ledige jobber er noe bedret.
Hva er grunnen til at Stortinget ikke er informert om dette, og er det Regjeringens intensjon at antallet ledige uten tilbud fra Aetat skal øke i andre halvår 2004?
Begrunnelse
Det er av stor betydning at ledige får økt sin kompetanse. Statistikk viser at tiltak og opplæring gir en betydelig økning i sannsynligheten for å komme over i varig arbeid eller utdanning. Lediggang uten tiltak eller kompetanseheving vil redusere lediges muligheter i arbeidsmarkedet og bety et tap av samfunnsressurser.
Særlig viktig er det at ungdom som har droppet ut av utdanning og som nå er motivert for å gå inn i et opplegg som krever medfinansiering av Aetat, får begynne.
For yrkeshemmede har vi fått flere eksempler på personer som har fått muligheter til praksis hos en arbeidsgiver med løfte om 100 pst. finansiering, men der tilskuddet ved ansettelse plutselig er halvert eller bortfalt som følge av pengemangel i Aetat.
At tilgangene på ledige stillinger øker er bra, men foreløpig tyder ingenting på at antallet ledigmeldte synker. All statistikk viser at det er de som allerede har en jobb som lettest får en av de nye jobbene, og at mange av de ledige ikke innehar den kompetansen de ledige jobbene krever. Derfor må arbeidet med tiltak og kompetanseheving gjennom Aetat ha et langsiktig mål om å heve kompetansen hos de ledige slik at de kvalifiserer for varig arbeid.
Et viktig politisk mål er å redusere trygdeutgiftene her i landet. Da må dette ha hovedfokus framfor kortsiktige innsparinger.