Arne Sortevik (FrP): Hva vil statsråden foreta seg for å sørge for at bispedømmer selv får anledning til å fatte avgjørelser om hvilken målform som skal benyttes?
Begrunnelse
Fremskrittspartiet har blitt gjort oppmerksom på at biskop Olav Skjevesland i Agder bispedømme har fått avslag på søknaden om dispensasjon fra kravet om å bruke nynorsk som målform i bispedømmet. Språkdirektør Sylfest Lomheim vil ikke innvilge søknaden.
Det er en rådende oppfatning at Den norske kirke skal ha et utstrakt selvstyre, og det virker urimelig at et bispedømme der hvor kun 6,8 pst. av innbyggerne bor i kommuner som har nynorsk som sin målform og der hvor bare 5 pst. av innbyggerne bruker nynorsk som sitt skriftspråk skal pålegges å skrive alle sine brev på nynorsk.
Hjemmelen som Sylfest Lomheim bruker som grunnlag for avslaget er en formulering i loven som sier at alle statsorganer som vender seg under ett til flere kommuner i et avgrenset geografisk område skal benytte flertallsformen. Men dersom flere enn halvparten av kommunene i området er nøytrale med hensyn til målform, kan statsorganet stå fritt i valg av offisiell målform. For Agder bispedømmes vedkommende er forholdet det at Vest-Agder er bokmålsfylke, mens Aust-Agder og Telemark er nøytrale. Dette tilsier at bispedømmet skulle kunne velge målform selv. Problemet er at Sylfest Lomheim teller kommuner og ikke innbyggere. I Agder bispedømme er det 23 nøytrale, 14 nynorskkommuner og 11 bokmålskommuner.
Dermed er det et flertall av nynorskkommuner blant de kommunene som ikke er nøytrale som bispedømmet dekker.
Fremskrittspartiet stiller seg undrende til at ikke innbyggernes uttalte språkpreferanser blir tillagt vekt, og at man ikke tar hensyn til de 95 pst. av innbyggerne som bruker bokmål som målform. Innbyggernes språktilhørighet bør komme i første rekke og ikke bli ofre for språkbyråkratenes formal juridiske tolkninger. Når det nå åpnes opp for forsøk uten obligatorisk sidemåleopplæring i skolen, bør ikke forsøk tillates også på andre områder i samfunnet?