Øyvind Vaksdal (FrP): Ifølge oppslag på NRK Internett 30. september 2004 har Rogaland nok vann til å produsere strøm til 60 000 husstander ved å bygge småkraftverk. Dette ifølge en NVE-rapport. Stortinget har flere ganger stilt seg bak ønsker om å satsing på småkraft, men småkraftprodusenter opplever at disse signalene ikke når frem til fylkesnivå, og at det er store variasjoner i saksbehandlingen mellom fylkene.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at byråkratiet mer raskere og likere behandling av søknader for bygging av småkraft?
Begrunnelse
NRK Internett 30. september 2004 (http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_rogaland/4131697.html):
"Rundt omkring i Rogaland renner det et utall med større og mindre bekker, bekker som det nå viser seg kan brukes til kraftproduksjon. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå kartlagt alle disse småbekkene for å se hvor mye som kan brukes ved å bygge småkraftverk. Og NVE selv er overrasket over at det kan komme nesten 1,3 TWh fra bekker her i fylket, strøm nok til å forsyne over 60 000 husstander."
I Nationen 19. januar 2004 (http://www.nationen.no/meninger/leserbrev/article850675.ece) skrev Brit Skjelbred, statssekretær i Olje- og energidepartementet:
"Regjeringen gjør det nå lettere å etablere små vannkraftanlegg, som er viktig både for kraftoppdekking og næringsutvikling i distriktene. Saksbehandlingen skal bli enklere og mer effektiv. Samtidig innføres tiltak som gjør utbygging av slike anlegg mer lønnsom.
[...]
Utbygging av mikro-, mini- og småkraftverk har ofte små konsekvenser for miljøet. Samtidig kan de gi et viktig bidrag til kraftoppdekkingen, ikke minst ved at den desentraliserte produksjonen gjør lokalmiljøene mindre sårbare for bortfall i nettet.
[...]
Utviklingen av gode rammevilkår er et kontinuerlig arbeid, og vi vil fortsette å fokusere på mini-, mikro- og småkraftverk som et viktig satsingsområde også fremover. Med strategien som Regjeringen nå har lagt frem, ligger det godt til rette for å få realisert en rekke små vannkraftprosjekter rundt om i landet."
I Nationen 15. september 2004 (http://www.nationen.no/nyheter/article1276425.ece) skrev Isak A. Liland, leder foreningen for Norske Småkraftverk:
"Jeg har selv opplevd, igjennom egen prosess med småkraftutbygging, at fylkesmannens miljøvernavdeling har uttalt at de ikke "synes om" denne småkraftutbyggingen og heller ville foretrukket en til to store kraftutbygginger."
Erik Lageton, daglig leder i Foreninga for norske småkraftverk, mener Hermos erfaring ikke er enestående.
- Saksbehandlingskapasiteten er en stor utfordring, og vi kjenner til mange som har ventet fra fire til sju år med å få godkjenningene og konsesjon på plass. Vi ser også at det er store variasjoner i saksbehandlingen mellom fylkene, og variasjonene er til dels personavhengig, sier Lageton.
Han mener de klare signalene fra politisk hold om vilje til å satse på småkraftverk ikke når fram til fylkesnivået, hvor søknadsbehandlingen i hovedsak skjer.
- Miljøverndepartementet bør gi klarere føringer slik at vi får likebehandling. I tillegg bør ikke kun miljøvernavdelingen ha avgjørelsesmyndighet. Landbruksavdelingene bør også trekkes inn, slik at hensynet til bosetting, næring og verdiskaping også får betydning, sier Lageton.