Arne Sortevik (FrP): Ifølge helseforetaksloven har de regionale helseforetakene plikt til å legge til rette for, og skaffe praksisplasser til, studenter innen helse- og sosialfag som skal ha klinisk praksis i spesialisthelsetjenesten som en del av sitt utdanningsløp. Det hersker usikkerhet omkring hvordan slik praksis skal finansieres.
Vil statsråden i samarbeid med Utdannings- og forskningsdepartementet ta et initiativ til å avklare spørsmålet om hvordan slik praksisveiledning skal finansieres?
Begrunnelse
Etter det jeg kjenner til har høyskoler som driver grunnutdanning av helsepersonell fått opplyst fra Utdannings- og forskningsdepartementet at helseforetakene har fått midler i sine basisbevilgninger som også er ment å dekke veiledning av studenter. Riktignok fordeler Utdannings- og forskningsdepartementet ca. 37 mill. kr til styrking og kvalitetssikring av veiledning for sykepleierstudenter, men det dekker ikke studenter innen øvrige helse- og sosialfag som også får veiledning i praksis. Høyskolene betaler her godtgjørelse til helseforetakene etter en timesats pr. uke pr. student.
Jeg har forstått det slik at praktisk samarbeid mellom de ulike høyskoler og helseforetakene fungerer bra, men uklarhet omkring finansiering er likevel en åpenbar ulempe. Høyskolene utgifter til praksisplasser er betydelig, og en avklaring mht. finansieringsopplegg og finansieringsansvar er derfor også viktig av hensyn til høyskolenes ressursdisponering. Jeg håper derfor at statsråden kan medvirke til en snarlig avklaring av dette spørsmålet slik at høyskoler og helseforetak kan inngå samarbeidsavtaler om praksisplasser og veiledning i praksis. For å få slike samarbeidsavtaler på plass er det viktig at finansieringsspørsmålet er endelig avklart.