Øyvind Vaksdal (FrP): Regjeringserklæringen, budsjettendringsforslaget og olje- og energiministerens uttalelser skaper nå betydelig usikkerhet rundt byggingen av gasskraftverket på Kårstø.
Vil olje- og energiministeren forsikre om at Regjeringen vil følge stortingsvedtaket av 9. mars 2000, og garantere at alle ekstrakostnader som følge av eventuelle særnorske utslippskrav dekkes av staten?
Begrunnelse
Norsk kraftforedlende industri agerer i et globalt marked, og får nå stadig større problemer takket være økende energipriser og særnorske miljøkrav. Stortinget vedtok i vårsesjonen en rekke tiltak som kan forbedre situasjonen med hensyn til kraft, men dette alene er ikke nok. Det hersker enighet i alle fagmiljøer om at det eneste som kan gi en varig og effektiv løsning, er en betydelig økning i den norske og nordiske kraftproduksjonen for å få en balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet.
I tiltredelseserklæringen fra Regjeringen kom det klare signaler om stopp i vannkraftutbyggingen bl.a. på bakgrunn av vern av Vefsna, samt krav om CO2-håndtering på alle gasskraftverk, også Kårstø-anlegget.
Olje- og energiministeren skal ifølge flere media ha uttalt på Statnetts høstkonferanse at utbyggerne av gasskraftverk må bidra økonomisk til CO2-håndtering, til tross for at det vil ta mange år før dette er økonomisk forsvarlig, og til tross for at Stortinget 9. mars 2000 har vedtatt at det ikke skal stilles strengere utslippskrav til gasskraftverk i Norge, enn andre steder innen EØS-området. I Regjeringens tilleggsproposisjon er det ingenting som tyder på at Regjeringen har til hensikt å betale regningen for CO2-håndtering.
Særnorske miljøkrav vil svekke lønnsomheten i eventuelle norske gasskraftverk, der den fra før av er marginal, og sette prosjektene i fare. Regjeringens signaler om å avgiftsbelegge NOx-utslipp forverrer situasjonen ytterligere.
Gasskraftverket på Kårstø kunne bidratt aktivt til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet, og i tillegg bedret forsyningssituasjonen på Haugalandet betydelig. En eventuell modernisering av Hydros aluminiumsverk på Karmøy vil også være avhengig av at nye kraftmengder på om lag 1,6 TWh gjøres tilgjengelig.
Viser for øvrig til oppslag i Aftenposten 10. november der Hydros generaldirektør Eivind Reiten på det sterkeste advarer mot Regjeringens CO2-strategi.