Ib Thomsen (FrP): Hva vil statsråden gjøre med det store antall barn og ungdom som har rømt fra hjem og institusjoner, for eksempel ved å styrke foreldres muligheter til å gjennomføre tiltak?
Begrunnelse
Det er mange barn under 18 år som er på rømmen, fra hjem eller barnevernsinstitusjoner i Norge. Medbestemmelsesretten i barnevernloven benyttes av mange unge mellom 15 og 18 år til å unndra seg omsorg fra foreldre eller barnevern. Det kan virke som at ingen tar eller har ansvaret når barn og ungdom er meldt rømt fra hjem og institusjoner eller for å evaluere strakstiltak.
Det er viktig å belyse omfanget av hvor mange barn under 18 år som er på rømmen i Norge. Mange foreldre er i en fortvilet situasjon med barn og ungdom, som har vært på rømmen i månedsvis. Rømningsproblematikken synes å ha et omfang som ingen ennå på landsbasis har helt oversikt over. Og som også oppleves vanskelig å sette tall på, blant annet fordi det er forskjellig praksis på å føre rømningsstatistikker hos de forskjellige barnevernsvaktene. Medbestemmelsesretten kan være et hinder som gjør at barn og unge kan være med på å bestemme tiltak som er til skade for seg selv, og at andre kan være til skade for dem. Utfordringen er når barn og ungdommen velger å ikke delta i behandlingstiltak som er foreslått av foresatte i samarbeid med barnevernet, og rømmer fra hjemmet eller behandlingstiltak uten å ha kommet frem til andre bo- og omsorgsalternativer. Det kan være behov å endre barnevernloven på dette punktet, så foreldre og barn ikke kommer i en slik fortvilet situasjon i fremtiden.