Erna Solberg (H): Hovedorganisasjonene Unio, YS og Akademikerne anklager i Dagens Næringsliv 11. januar 2006 Regjeringen for å la LO igjen få monopol på å representere arbeidstakerne overfor myndighetene.
Hvilke endringer vil statsministeren gjøre for å fjerne inntrykket av at LO har monopol på å representere arbeidstakerne, og hva vil han gjøre for at de nevnte hovedorganisasjonene ikke skal føle seg satt på sidelinjen?
Begrunnelse
I Dagens Næringsliv onsdag 11. januar rykker hovedorganisasjonene Unio, YS og Akademikerne ut mot LOs monopol på å representere arbeidstakerne overfor myndighetene. De peker på en rekke hendelser som har fått dem til å reagere, disse gjengis nedenfor:
1. Den politiske ledelsen i Arbeidsdepartementet lekker lovutkast med endringer til arbeidsmiljøloven til LO før høring startet. Dermed fikk LO mer tid enn de øvrige organisasjonene i denne høringen. Andre organisasjoner enn LO fikk to dager til å svare.
2. Regjeringen og de store organisasjonene skulle i november diskutere en forlengelse av avtalen om inkluderende arbeidsliv. Arbeidet startet arbeidet med et formøte med NHO og LO, uten at andre arbeidstakerorganisasjoner fikk delta.
3. Kun LO får delta i de årlige trygdeforhandlingene, selv om regjeringen Bondevik II varslet at for fremtiden skulle også Unio, YS og Akademikerne få delta.
4. LO ble tatt inn i et nedsatt ekspertutvalg som skal vurdere endringer i uførepensjonen.
Dette gir LO en fordel foran de øvrige organisasjonene, planen var at organisasjonene i arbeidslivet skulle delta i en referansegruppe 5. Den forrige regjering nedsatte et nordområdeutvalg med representanter fra 11 departementer. Ifølge NRK har Regjeringen nå tatt NHO og LO inn i utvalget.