Ib Thomsen (FrP): Norsk Brannvernforenings utredning om brannrisiko i forbindelse med utette Leca-piper fra perioden 1969 til 1987 er til dels svært mangelfull.
Er kommunalministeren villig til å sette i gang en ny utredning der man benytter seg av uavhengige fagmiljøer i utlandet?
Begrunnelse
Å miste familie og hjem i brann er noe av det verste et menneske kan oppleve. Dagbladet hadde i 2003 en serie med artikler som satte fokus på utette Leca-piper produsert før 1987. I artiklene ble det påpekt at disse elementpipene hadde blitt godkjent på feil grunnlag grunnet samrøre mellom personer i forskningsmiljøet og pipeprodusenten AS Norsk Leca. I 2004 fikk Norsk Brannvernforening oppdraget med å granske den såkalte "pipesaken", til tross for at foreningen hadde tette bånd til de involverte aktørene. 1. mars 2005 kom rapporten "Tresjikts elementskorsteiner - utredning av brannrisiko" som konkluderer med at tresjikts elementskorsteiner produsert i perioden 1969 til 1987 er en tilstrekkelig brannsikker løsning.
Norsk Brannvernforening mottar hvert eneste år ca. 1,5 mill. kr fra Justisdepartementet, hvorav 800 000 kr fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å besvare telefonhenvendelser angående brannvern. Det er naivt å tro at man kan forvente en nøytral og kritisk evaluering av Statens Bygningstekniske Etat, SINTEF NBL, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fra en organisasjon som er avhengig av statlige midler fra aktørene de etterforsker. At direktør Olav Ø. Berge i Statens byggetekniske etat sitter i rådet til Norsk Brannvernforening gjør ikke saken noe bedre.
Spørsmålet om overflatetemperatur ble ikke behandlet i utredningen. Leca-pipene ble testet uten utvendig puss, og avkjølingen ble derfor stor. Hva som skjer med overflatetemperaturen mot trevegg etter at pipene ble pusset er det ingen som vet.
Leca fikk gjennomslag for sin klage på en ny målemetode for pipetetthet i 1979 selv om denne metoden allerede hadde blitt brukt i Danmark, Sverige og Finland i mange år. I 1987 innførte Norge til slutt samme standarden som resten av Norden, og produksjonen av utette piper opphørte. Det er naivt av Regjeringen å hevde at Leca-pipene som ble laget mellom 1969 og 1987 er trygge når de verken lever opp til dagens standarder eller den fellesnordiske standarden fra før 1987.
Det indre røykrøret i Leca-piper som ble produsert mellom 1969 og 1987 er ikke tett, og dette gjør at avgassene i pipen kjøles ned og kondenseres som bek og sot i røykrøret. Hvorfor man ikke får lov til å tette disse pipene med masse når de uansett i løpet av kort tid tettes igjen av bek og sot, gir utredningen ingen gode svar på.
Ifølge utredningen utgjør feilmonterte Leca-piper en langt større brannrisiko enn selve skorsteinskonstruksjonen. Foreløpig har ingenting blitt gjort for å sikre tusener av norske hjem med feilmonterte Leca-piper fra å eksplodere.