Dagfinn Høybråten (KrF): De rundt 1 300 jødene som bor i Norge har i flere år opplevd problemer med å få tak i mat som er tilberedt på en slik måte at de kan spise den uten å komme i konflikt med sin religiøse overbevisning. Dels blir basisvarer som kosherkylling ikke importert, og dels er koshermat svært dyrt.
Hva vil Arbeids- og inkluderingsministeren gjøre for at koshermat skal bli lettere tilgjengelig for den jødiske befolkningen i Norge?
Begrunnelse
Da den jødiske befolkningen i Norge er forholdsvis liten, og fordi det ikke er tillatt å slakte på jødisk vis i Norge, er norske jøder avhengig av å importere det meste av maten fra utlandet. Denne importen møter problemer i form av regelverk og kontroll som er tilpasset storimport, og ikke import av små kvanta som det her er snakk om. Utvalget i Norge er dårlig og prisene er høye. Kosherkylling er ikke mulig å få tak i etter at importen ble stanset i 2004 på grunn av salmonellafunn i slik kylling. Det er alvorlig dersom et dårlig tilpasset norsk regelverk og byråkrati legger så store hindringer i veien at den jødiske befolkningen får problemer med å få tak i mat som er godtatt etter deres religion.