Tord Lien (FrP): I svar av 7. april til Solvik-Olsen og i Ot.prp. nr. 61 (2005-2006) slår statsråden fast at prisområdeinstituttet skal ligge fast. I svaret står det også at et prisområde "skal få virke" før man setter inn andre tiltak. Et slikt tiltak blir av Regjeringen pekt på å være mobile gasskraftverk.
Hvor mange slike mobile gasskraftverk har vi tilgang på, og hvor lenge skal eget prisområde ha eksistert før man går til utkopling av industrien og innfasing av mobile gasskraftverk?
Begrunnelse
Det har fremgått fra flere av regjeringspartienes parlamentarikere, blant annet Ola B. Moe i Adresseavisen 15. mars 2006, at mobile gasskraftverk er en mulig løsning på krisen. Den 16. mars uttaler også statsråden selv til Adresseavisen at "det kan bli nødvendig" med slike mobile gasskraftverk. Mens Arbeiderpartiets Arild Stokkan Grande uttaler til Trønderavisa den 30. mars at "mobile gasskraftverk er uakseptabelt". Disse kraftverkene slipper ut mye mer CO2 enn kullkraftverkene gjør og ca. 3 ganger så mye som et regulært gasskraftverk på Skogn eller Tjeldbergodden ville gjøre selv uten CO2-håndtering.
Regjeringen har sendt energiloven til revisjon i Stortinget uten at man foreslår endringer i prisområdeinstituttet. Det er dermed klart at dersom ikke regjeringspartienes parlamentarikere gjør opprør mot egen regjering og fremmer endringsforslag i Stortinget, så vil prisområdeinstituttet bli videreført. Dette i sterk motsetning til at "prisområde er uaktuelt" slik Asmund Kristoffersen sa til Romsdal Budstikke den 20. april. Når Regjeringens parlamentarikere fra Midt-Norge i Adresseavisen den 11. april blir bedt om å uttale seg om dette, sier både Arild Stokkan Grande (Arbeiderpartiet) og Lars Peder Brekk (Senterpartiet) at høyere strømpris er helt uakseptabelt. Arild S. Grande sier også at Arbeiderpartiet ikke vil godta bruk av mobile gasskraftverk.
Ola Borten Moe sa videre til Adresseavisen den 13. desember 2005 at "Husholdninger og butikker har jevnt over vilje og evne til å betale mye for strømmen," noe som står i kontrast til Regjeringens vilje til å ofre industriarbeidsplasser i tradisjonell industri for å imøtekomme kraftkrisen i Midt-Norge.
Til Adresseavisen den 20. april sier statsråden at han "anser det som uaktuelt at Midt-Norge skal ha en høyere pris på elektrisk kraft enn resten av landet". Dette umuliggjør produksjon av elektrisitet ved hjelp av mobile gasskraftverk ettersom de har en utnyttingsgrad som er ned mot 30 pst. Når man vet at det er vanskelig å få lønnsomhet i vanlige gasskraftverk med utnyttingsgrad på 60-80 pst., er det lett å skjønne at prisen for strømmen man selger fra slike må koste mer enn strømmen gjør i dag.
Dersom statsråden mener at disse sitatene kan tolkes som et helhetlig og betryggende signal fra Regjeringen til innbyggerne i Midt-Norge, beklager jeg at jeg heftet statsråden med dem.