Line Henriette Holten (KrF): Sukkertaren er borte på 90 pst. av områdene den naturlig hører hjemme i mellom Lindesnes og svenskegrensen. I tillegg skjer det en økende nedslamming av havbunnen i nære kystfarvann. Det er viktig å finne ut mer om hvor store områder dette gjelder, hva som er årsaksforholdene, og hvor partiklene i vannet stammer fra.
Hva har statsråden gjort av tiltaksanalyser for å bedre situasjonen, er det satt opp en oppfølgingsplan med forslag til tiltak for å bedre situasjonen, og har statsråden tatt opp saken internasjonalt?
Begrunnelse
Kystovervåkingsprogrammet viser i årsrapporten fra 2003 at både nitrogen og mengden artikler har økt signifikant siden målingene startet i 1990. Rapporten viser videre at det er en klar sammenheng mellom partikkelmengde, nitrogenkonsentrasjon og avrenning fra land. Det er videre dokumentert at sukkertaren er gått sterkt tilbake på 90 pst. av stasjonene der det var forventet å finne den på strekningen Lindesnes-svenskekysten. Bortfall av sukkertareskog vil få konsekvenser for kystmiljøet, inkludert høstbare arter som har oppvekts- og leveområder i tareskogen.
Det kan være flere årsaker til at sukkertaren er borte, men forskerne tror nedslamming er viktigst. De viktigste kildene til partikler i sjøvann er avrenning fra land, langtransporterte tilførsler og algeoppblomstring. Hvilke kilder som er viktigst vil variere fra år til år. Naturinngrep og endret bruk av landjorda, sammen med klimaendringer, er de sannsynlige årsakene til økende partikkelavrenning fra land.