Gunnar Gundersen (H): Alle selskaper som er registrert i Polen kan jobbe i Norge skattefritt i 18 måneder pr. prosjekt. Dette har ført til at polske selskaper og enkeltmannsforetak er sterkt skattebegunstiget og ordningen virker konkurransevridende. Finansdepartementet har i flere medier i høst, bl.a. i NRK 30. august, gitt uttrykk for at de ønsker å reforhandle skatteavtalen fra 1977 med Polen.
Hva har Finansdepartementet gjort med saken?
Begrunnelse
Skatteavtalen fra 1977 mellom Norge og Polen gjør at polskregistrerte firmaer kan jobbe i Norge skattefritt i 18 måneder pr. prosjekt. Denne avtalen ble inngått på et tidspunkt da antallet polske selskaper i Norge av politiske årsaker var svært lavt og skatteavtalen til en viss grad var å betrakte som økonomisk bistand. Dette har endret seg både som følge av murens fall og ikke minst som følge av Polens medlemskap i EU.
Den gunstige skatteavtalen skaper i dag betydelige konkurransefortrinn for polske selskaper i Norge, det være seg større selskaper eller enkeltmannsforetak. Enkelte beregninger som er foretatt av byggenæringen viser at polske selskaper pga. skatteavtalen kan legge inn anbud som er mellom 30 og 40 pst. lavere enn hva som er mulig for norske selskaper.
Det mest ekstreme utslaget som er blitt synliggjort er at både polske og norske selskap har valgt å ansette polske arbeidere som enkeltmannsforetak for dermed å kunne unngå både skatteregler for privatpersoner og undergrave allmenngjøringsvedtak.
Ifølge kartlegging utført av Sentralskattekontoret for utenlandssaker har det også vært en betydelig vekst i registreringen av polske enkeltmannsforetak i Norge, noe som tyder på at det foregår en bevisst omgåelse av regelverket.
Det er ikke tvil om at polsk arbeidskraft har vært en nødvendighet i en situasjon der mangelen på arbeidskraft for enkelte yrkesgrupper i Norge har vært stor. Det er imidlertid viktig at konkurransen foregår på mest mulig like vilkår, og at regelverket ikke fører til utbytting av arbeidstagere eller bevisste forsøk på å unndra skatter og avgifter.