Anne Margrethe Larsen (V): Etter et langvarig press gikk kinesiske myndigheter med på å invitere FNs spesialrapportør om tortur til Kina.
Hva kan norske myndigheter gjøre for å rette et tilsvarende press mot Iran?
Begrunnelse
For noen måneder siden, 14. juni 2006, sendte undertegnede et skriftlig spørsmål nr. 1029 til utenriksministeren angående en dødsdømt iransk politisk fange. I sitt svar av 19. juni 2006 fremholdt utenriksministeren at dødsdommen var blitt omgjort til livstid. Han skulle dessuten ha fått en advokat. Utenriksministeren kunne vise til ulike kilder. Nå viser det seg at fangen døde i fengsel. Angivelig skal dødsårsaken være hjertestans, i en alder av 28 år! Han hadde da vært 9 dager i sultestreik fordi han ikke hadde fått møte sin advokat. Han hadde dermed ikke fått bekreftet at dødsdommen var blitt omgjort.
Dette dødsfallet viser at selv om norske myndigheter bruker flere kilder for å fastslå status til fengslede opposisjonelle i Iran, kan informasjonen som gis være feil. En annen mulighet kan være en stor grad av vilkårlighet og brutalitet i behandlingen av fengslede opposisjonelle i Iran.
Dette er ikke den eneste politiske fangen som har dødd under mistenkelige forhold etter hjerteproblemer i senere tid. 30. juli i år døde en annen politisk fange angivelig på grunn av hjerteinfarkt i en alder på 37 år. Også han var i sultestreik. Foreldrene hans skrev i et brev at det var tegn etter tortur på kroppen hans.
Mye tyder på at langt flere politiske fanger enn de som er nevnt her, er blitt drept i iranske fengsler i senere tid. Ifølge Amnesty International fant 94 henrettelser sted i 2005. Det ligger an til en betydelig økning i 2006.
Undertegnede er svært bekymret for de politiske fangenes sikkerhet og helse i Iran. Menneskerettighetssituasjonen i Iran synes å bli stadig verre, noe som blant annet kan skyldes at all internasjonal oppmerksomhet er rettet mot Irans atomprogram. Det er derfor viktig at land som Norge retter enda mer fokus på menneskerettighetssituasjonen i Iran. Norske myndigheter gjør allerede en hel del, det vises herunder til ovennevnte svarbrev fra utenriksministeren av 19. juni 2006. I tillegg til tiltakene nevnt i svarbrevet vil jeg vise til FNs spesialrapportør på tortur. Han kan, etter invitasjon fra et land, foreta uanmeldte inspeksjoner ved et lands straffeinstitusjoner.