Anne Margrethe Larsen (V): Fødeavdelinger er viktige for lokalsykehus og befolkningen.
Hvilke kriterier mener helse- og omsorgsministeren skal ligge til grunn for å opprettholde små fødeavdelinger?
Begrunnelse
Dagbladet hadde fredag 16. februar 2007 et oppslag fra representanter for "Nasjonalt råd for fødselsomsorg", der fødetilbudet på ulike lokalsykehus ble beskrevet som at "de råtner på rot". Ifølge nevnte representanter synes dagens situasjon i Distrikts-Norge å være basert på nødløsninger som blir permanente på grunn av helsemyndighetenes beslutningsvegring.
Men nødløsninger og omreisende vikarer er ikke dagens situasjon på alle lokale fødeavdelinger. Sørlandet Sykehus i Flekkefjord har med målrettet arbeid full dekning av høyt kvalifisert helsepersonell, bl.a. gynekologer, og man har et samarbeid med barneleger fra Sørlandet Sykehus, Kristiansand.
Sykehuset i Flekkefjord hadde i 2004 372 fødsler fra hele regionen, og mangler dermed noen få fødsler på det "magiske tallet" 400. Det er 10-12 mil til fødeavdelinger i Stavanger og Kristiansand. Gynekologene gir dessuten et omfattende, daglig tilbud til kvinner med ulike kvinnesykdommer. Legevakt, epidural og hastekeisersnitt er tilgjengelig hele døgnet. Jordmorbemanningen er meget stabil.
Det er viktig med helhetstenkning rundt fødetilbudet. Det er uverdig for kvinner å måtte føde under transport (årlig ca. 200 transportfødsler) og jordmortjenesten i kommunene må økes betydelig dersom fødetilbudet reduseres. Nærhet til fødeavdeling er viktig for den fødende og familien. Mange fødeavdelinger opplever nå en ny uro omkring fødetilbudet. Helse- og omsorgsministeren sier hun vil igangsette en ny plan for fødeavdelinger, i nært samarbeid med fagfolk og lokale beslutningstakere.