Bjørg Tørresdal (KrF): "[...] klageren (må) finne seg i at hans tro må begrenses i det offentlige rom i Iran." Dette er sitat fra Utlendingsnemndas (UNE) vedtak i en sak som omhandler en konvertitt fra Iran. Dermed innsnevrer norske ulendingsmyndigheter rettighetene beskrevet i art. 18 i Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter til å gjelde kun dersom troen holdes som en privatsak.
Er statsråden komfortabel med å stå ansvarlig for at UNE på denne måten bryter Norges folkerettslige forpliktelser?
Begrunnelse
I den ordinære spørretimen i Stortinget den 15. mars 2006, tok representant Jon Lilletun opp Utlendingsnemndas praksis i forhold til konvertitter som søker asyl i Norge, jf. referat fra debatten. Statsråden sa seg den gangen enig i Lilletuns oppfattelse av at "sjølvsagt skal den som har konvertert, har rett til å delta i ei kyrkje, delta i kyrkjelydslivet, delta på vanleg måte i det ordinære samfunnet". Kristelig Folkeparti stiller seg spørrende til om praksisen i UDI/UNE er i overensstemmelse med dette synet når det i vedtak med avslag argumenteres at klageren må finne seg i at hans tro må begrenses i det offentlig rom i Iran.
Kristelig Folkeparti mener denne praksisen er en innsnevring i forhold til de menneskerettighetskonvensjonene som Norge har ratifisert, og det vises spesielt til art. 18 i Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter hvor det står:
"Enhver skal ha rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet. Denne rett skal omfatte frihet til å bekjenne seg til eller anta en religion eller tro etter eget valg, og frihet til alene eller sammen med andre, offentlige eller private, å utøve sin religion eller tro gjennom gudstjeneste, iakttakelse av religiøse skikker, andaktsøvelser og undervisning."