Laila Dåvøy (KrF): Da Laksevåg ble bombet 4. oktober 1944 ble 193 mennesker drept og 180 skadet. Mange overlevende mistet sine nærmeste og forteller om senskader som følge av de traumatiske hendelsene. Flere av disse har fått avslag på søknader om krigspensjon. Det er stilt spørsmål ved om avslagene skyldes en for streng regeltolkning og ved om relevant rettspraksis ikke gis tilstrekkelig vekt. Det har også blitt klaget på saksbehandlingen. Søknader om krigspensjon skal avgjøres i tråd med lovgivers intensjoner.
Kan statsråden forsikre om at så skjer?
Begrunnelse
Rikstrygdeverkets og nå NAVs behandling av søknader om krigspensjon fra personer som i barneårene opplevde alliertes bombing av Laksevåg i 1944, er blitt kritisert.
En del av kritikken retter seg mot saksbehandlingen. Når for eksempel søkere har klaget over sakkyndigevurderinger, skal vedkommende sakkyndig ha blitt involvert i klagebehandlingen. Videre hevdes det at forvaltningen ikke tar tilstrekkelig hensyn til at Stortinget i 1999 vedtok at det skulle bli lettere å få krigspensjon for psykiske senskader. En avgjørelse fra Gulating lagmannsrett som ga en overlevende fra Laksevåg medhold i krav om krigspensjon, tillegges etter det opplyste dessuten ikke rettskildeverdi i tilsvarende saker som gjelder søknad om krigspensjon til andre overlevende, jf. uttalelser i artikkelen "Dom kan bli viktig for Holen-barna" i Bergens Tidende 12. januar 2007.
Når det reises slik kritikk mot forvaltningen kan det være grunn til å se nærmere på saksbehandlingen, og det vil være interessant å få statsrådens vurdering av praksis i saker om krigspensjon.