Vigdis Giltun (FrP): I 2003 var Stortinget enig om at forvaltningen av naturmidler trengte en betydelig omstilling. Endringene skulle føre til bedre og riktig forbrukerinformasjon, et forutsigbart regelverk og et tilsyn som hadde en felles plattform overfor markedet. Det er lite som tyder på at departementet har fulgt opp Stortingets klare mål.
Hva vil statsråden gjøre for å følge opp Stortingets intensjoner fra Ot.prp. nr. 55 (2001-2002)?
Begrunnelse
I dag kan det virke som om det er forvaltningskaos med bl.a. ulike oppfatninger av sykdomsbegrepet, kompetansesvikt og vedtak som fattes uten begrunnelser. Dette er etter undertegnedes syn svært uheldig, både for aktører i bransjen, samt sett i forhold til forbrukerne.
Det er videre undertegnedes syn at det er behov for en kraftig opprydding i forvaltningen knyttet til naturmidler, slik at man får klare og like kjøreregler for alle aktører i bransjen. Forutsigbarhet er noe som er særs viktig for at de ulike aktørene skal kunne drive på en ordentlig og profesjonell måte, og for at de skal kunne tilby forbrukerne produkter som kan være helsefremmende.
Undertegnede stiller også spørsmål ved praksisen med at godkjenningen for nye naturmidler må gå gjennom to tilsyn. I en del tilfeller kommer også de to tilsynene til ulike konklusjoner, noe som oppleves frustrerende for den aktøren det gjelder.