Per-Willy Amundsen (FrP): De som søker om familieinnvandring til Norge, må nå vente 8 måneder på avgjørelse fra UDI, enten saken er enkel eller vanskelig.
Hva vil statsråden gjøre for å få ned saksbehandlingstiden slik at folk raskt kan få avklart om de får innvilget familieinnvandring til Norge eller ikke, og hva vil statsråden gjøre inntil en eventuell ny utlendingslov kan bli iverksatt for å begrense de familieinnvandringene som erfaringsmessig medfører størst problemer for det norske samfunnet?
Begrunnelse
I Aftenposten 17. april kommer det frem at arbeids- og inkluderingsministeren har bedt UDI om å nedprioritere behandlingen av familieinnvandringssøknader, og prioritere arbeidsinnvandringssaker isteden.
Vi vet at Regjeringen samtidig gang på gang har valgt å utsette en ny utlendingslov som kunne ha begrenset de mest uheldige familieinnvandringene, dvs. tvangsekteskap. Isteden velger nå altså Regjeringen å instruere UDI om å bremse familieinnvandring gjennom å trenere saksbehandlingen for alle som søker. Dette rammer dem med svært enkle søknader like hardt som dem med vanskelige saker, og undergraver tilliten til Norge og norsk utlendingsforvaltning. Med Fremskrittspartiets familieinnvandringspolitikk hadde selvsagt langt flere fått avslag, men det er uansett ingen grunn til at man skal måtte vente 8 måneder på å få en avgjørelse.
Kommunal- og forvaltningskomiteen har fått St.prp. nr. 56 (2006-2007) til behandling, og der ber statsråden om mer ressurser til UDI for å få bygd ned restansene.
Samtidig kan det umulig være ressursene det står på, når for eksempel papirer som sendes mellom UDI og utenriksstasjonene visstnok sendes per post, noe som naturligvis er både kostbart og tidkrevende. Når vi vet at de gruppene som tradisjonelt har misbrukt familieinnvandringsordningen kommer fra et begrenset antall land i Afrika og Vest-Asia, burde det være en smal sak å innføre differensierte behandlingsprosedyrer.