Kenneth Svendsen (FrP): En uføretrygdet kvinne i Nord-Norge må reise langt fra hjemmet for å kunne gjennomføre kurs som ledd i en utdannelse, 6 ganger i året. I 14 dager må hun, hver gang, bo borte fra hjemmet. Hun får dekket 157 kr pr. døgn. Dette gjør det for kostbart å gjennomføre utdannelsen. Alle politikere er enige om at det er et mål å få flere uføretrygdede rehabilitert til et yrkesaktivt liv.
Hva mener statsråden kan gjøres for å legge forholdene bedre til rette for at denne kvinnen gjennomfører sin utdannelse og blir yrkesaktiv?
Begrunnelse
Antallet uføretrygdede har vært i sterk økning de siste årene. I Stortinget er alle enige om at det er et mål å få til ordninger som gjør at flere av dem som allerede er uføretrygdede, tidsbegrenset eller permanent, kan komme tilbake i arbeid. Det er også viktig å sette inn tiltak under rehabiliteringsperioden slik at økningen av uføretrygdede kan avta og at flere slipper å gå over på uføreytelser. Utdanning, som er tilpasset den uføres situasjon, er en effektiv vei til et yrkesaktivt liv. Det er derfor svært uheldig hvis den kvinnen som her omtales, og selvfølgelig alle andre i samme situasjon, må avbryte sin utdannelse før hun har gjennomført løpet på grunn av de høye kostnadene ved å måtte bo borte fra hjemmet i perioder, eller ikke starter på opplæringstiltak fordi det medfører store utgifter som ikke kan dekkes inn av en uføreytelse.