Christian Tybring-Gjedde (FrP): Retten til å stille benkeforslag ved valg på innskytervalgmøte i sparebankenes forstanderskap er ikke uttrykkelig fastslått i lov- eller forskriftsform. Når også sparebankens egne vedtekter ikke sier noe om dette, kan det oppstå tvil om dette er tillatt. Det er tidligere gitt motstridende signaler med den følge at rettstilstanden oppfattes som uklar.
Kan finansministeren klargjøre gjeldende regelverk på feltet?
Begrunnelse
Spørsmålet er forankret i de generelle demokratiske prinsipper om å kunne fremme benkeforslag på innskytervalgmøte i sparebanker når sparebankens vedtekter ikke sier noe om dette. Jeg presiserer at spørsmålet om benkeforslag gjelder valgmøte (ikke valgdag). Tidligere har det vært en forutsetning at den enkelte kan fremme benkeforslag innenfor gitte rammer og få votert over dette. Dette kan også bidra til å avklare uforutsette situasjoner som oppstår i møtet, eller i tiden rett forut for møtet.
Innskytervalgmøtet i sparebanker er det eneste forum den enkelte innskyter kan møte bankens ledelse og styrende organer samlet. Vedr. lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2006 vedrørende representasjon i forstanderskap, var det et ønske om å sikre innskyterne mer innflytelse. Dette var også Sparebanknæringens syn (Bø-utvalget).
Kredittilsynet har i uttalelse av 4. april 2006 antatt at det er tillatt å fremme benkeforslag ved innskytervalg på valgmøte. Dette med bakgrunn i forskriften § 2 nr. 7 (Denne har for øvrig samme ordlyd som i den gamle forskriften § 2 nr. 7).
Det er imidlertid kommet andre signaler fra offisielt hold som skaper betydelig uklarhet om disse forhold.
Dersom det ikke er tillatt å fremme benkeforslag på andre personer enn valgkomiteens innstilling ved valg, blir selve valget en formalitet hvor innskyter kun har å gi sin tilslutning til valgkomiteens liste.
Dette kan ikke sies å være i tråd med det demokratiske prinsipp.