Elisabeth Vik Aspaker (H): Norges Brannskole i Tjeldsund utviklet i 2006 fagplaner for opplæring av personell til opprydding i strandsonen etter en oljekatastrofe. I februar i år gav Fiskeri- og kystdepartementet skolen et tilskudd på 1 mill. kr til kjøp av utstyr til bruk i opplæringen innen oljevernberedskap.
Vil statsråden ta initiativ til at staten nå sikrer opplæringstilbudet i årene fremover ved at staten forplikter seg og tilbyr slik opplæring for nøkkelpersonell i bl.a. Sivilforsvaret, og derigjennom bidrar aktivt til høynet beredskap langs kysten?
Begrunnelse
Oljetankerne, særlig utenfor den nordnorske kysten, øker stadig i antall, og havariet ved Fedje ble nok en påminnelse om hvor viktig det er med høy beredskap og egnet utstyr for å minimere skadene i naturen.
Norges Brannskole i Tjeldsund utviklet i 2006 fagplaner for opplæring av personell til opprydding i strandsonen etter en oljekatastrofe. Et tilskudd fra Fiskeri- og kystdepartementet i februar i år på 1 mill. kr til en startpakke med utstyr, har nå gjort det mulig å komme i gang med den nye opplæringen av lagledere og skadestedsledere.
Selv om ansvaret for Oljevernberedskapen er tredelt mellom staten, kommunene og industrien, må det likevel være grunn til å forvente at staten tar et overordnet ansvar på dette området.
Utstyret Norges Brannskole har kunnet anskaffe er til liten nytte om ikke Brannskolen sikres midler til selve kursdriften utover 2007, slik at denne opplæringen kan etableres som et permanent tilbud der både kommunale mannskaper og Sivilforsvaret må være viktige målgrupper.
En forutsetning for at Norges Brannskole i Tjeldsund skal kunne rekruttere og beholde gode lærerkrefter, er at virksomheten er forutsigbar. Under Stortingets behandling av en interpellasjon om oljevernberedskap nylig la statsråden i sitt svar til interpellanten stor vekt på betydningen av å satse på forebyggende tiltak. I denne sammenheng må også opplæring stå sentralt. Det er derfor viktig å få avklart hvordan staten nå vil kunne forplikte seg også når det gjelder tilskudd til driften av kursene innenfor oljevernberedskap, slik at Brannskolen kan rekruttere og bygge opp et kompetent korps av kursledere. Dette er viktig for kvaliteten på denne viktige opplæringen og for at Brannskolen kan få den nødvendige forutsigbarhet i forhold til sin planlegging. Dagens situasjon der kursvirksomheten innen oljevern ikke vet om den har driftsmidler fra ett år til et annet, er uholdbar tatt i betraktning hvor avgjørende slik kunnskap og opplært personell er for at oljevernberedskapen langs kysten skal bli reell og mer enn fagre ord i stortingsdokumenter.