Åse Gunhild Woie Duesund (KrF): Petroleumstilsynet har i en fersk rapport dokumentert at det mangler kunnskap om risiko og skader ved kjemikalieeksponering i petroleumsnæringen. Dette gjelder både nåtid og fortid, og innebærer at mange av dagens oljearbeidere har en utilfredsstillende HMS-situasjon. Tidligere oljearbeidere som er skadet av kjemikalieeksponering, har vansker med å få skaden godkjent som yrkesskade pga. manglende kunnskap om eksponering.
Vil statsråden lempe på dokumentasjonskravet i slike saker for å sikre at skadede mennesker får rettmessig trygdeytelse?
Begrunnelse
Flere tidligere oljearbeidere er i dag uføre på grunn av helseskader som de mener er direkte forårsaket av kjemikalieeksponering under arbeid i petroleumsnæringen. Mange av disse har opplevd store vanskeligheter med å få godkjent sine helseplager som yrkesskade, og årsaken til dette er manglende dokumentasjon på hvilken kjemikalieeksponering de var utsatt for.
Når Petroleumstilsynet nå har dokumentert at det mangler kunnskap om risiko og skader ved kjemikalieeksponering i petroleumsnæringen, er det nødvendig raskt å iverksette tiltak for å sikre at dagens oljearbeidere har en tilfredsstillende HMS-situasjon. Det er også nødvendig med forskning som kan gi viktig kunnskap om problemstillingen.
For gruppen av tidligere oljearbeidere som i dag sliter med store helseskader, er det imidlertid avgjørende viktig at det lempes noe på de strenge kravene til dokumentasjon for å få anerkjent helseskader som yrkesskade.
Det kan være hensiktsmessig å legge et presumpsjonsprinsipp til grunn. Det innebærer at helseskader hos tidligere oljearbeidere som kan være forårsaket av kjemikalieeksponering, anerkjennes som yrkesskade uten nærmere krav til dokumentasjon om årsaksforholdet. Et slikt presumpsjonsprinsipp er tidligere lagt til grunn i saker om krigspensjon. Jeg imøteser statsrådens vurdering av dette.