Torbjørn Hansen (H): Tinn kommune ønsker at prestegården i Atrå skal overdras til egnet familie uten deling. Kulturdepartementet skriver i brev til Tinn, datert 31. mai, at Opplystningsvesenets fond (Ovf) kun vil selge dersom den blir delt slik at fjelleiendommen beholdes av fondet. Saken har reist et betydelig engasjement i regionen. Det gis vanligvis ikke deling i slike saker.
Vil Regjeringen besøke Tinn for å sette seg inn i de lokalpolitiske vurderingene i saken, og mener Regjeringen at deling i større grad enn i dag bør tillates i slike tilfeller?
Begrunnelse
Kommunen opplyser om at det er meget stor etterspørsel etter denne eiendom som bl.a. har et fjellstykke på i overkant av 12 000 daa i randsonen på Hardangervidda. Opplysningsvesenets fond (Ovf) har tidligere signalisert at de kan tenke seg å overdra eiendommen med bl.a. eldre bygninger, herunder stabbur av antikvarisk verdi, dersom de får fradelt utmarksteiger, herunder fjellstykke.
Fylkeslandbruksstyret har tidligere med landbruksfaglig begrunnelse ikke villet gi samtykke til fradeling. Tinn kommunestyre har i etterhånd med ordfører Erik Haatvedt (Arbeiderpartiet) i spissen henvendt seg til departementet og bedt om at departementet bidrar eller instruerer Ovf til å overdra gården samlet. Det vises til møte med statssekretær Øverland og repr. fra Tinn kommune den 27.4.2006. Det er ingen tvil om at Kulturdepartementet har slik instruksjonsmyndighet overfor Ovf dersom gården overdras.
Kommunen har fått bred støtte for sitt krav om at gården bør overdras samlet til en egnet familie. Telemark Bondelag og de rød-grønne fylkespartiene i Telemark, samt fylkesordfører Gunn Marit Helgesen (Høyre) har samtlige sendt skriv til departementet med støtteuttalelser til fordel for samlet salg.
Departementet har i brev av 31. mai nylig avslått kommunens krav men samtidig åpnet for at gården kan overdras dersom fradeling av utmarksarealene gjennomføres. Departementet argumenterer for fradeling under henvisning til naturlig adskilte teiger. Bruk i randsonene til Hardangervidda, særlig i Telemark og Buskerud, har svært ofte adskilte teiger, gjerne større fjellteiger enn herværende og ofte lengre inn på Hardangervidda enn herværende tilfelle.
Regjeringens ønske om fradeling bør sees i sammenheng med fradelingspraksis for bruk med tilsvarende struktur i regionen, med mindre Regjeringen vil legge opp til særbehandling av eiendommer den selv har interesser i. Lokalt settes det spørsmålstegn ved hvilken samfunnsinteresse som skulle tilsi at Ovf skal sitte igjen med en fjellteig på i overkant av 12 000 daa, på en del av Hardangervidda.