Torbjørn Hansen (H): Innbyggerne på Veiholmen i Smøla kommune har gått sammen om en underskriftskampanje for å få fjernet nedsatt konsesjonsgrense på øya, begrunnet i sterk fraflytting, reduserte eiendomsverdier og forskjellsbehandling i stort omfang.
Hva er Regjeringens vurdering av virkningen av boplikt på helårsbosetting på mindre øysamfunn, og er Smøla sin praktisering av nullkonsesjonsgrensen tillatt og akseptabel?
Begrunnelse
Smøla kommune har siden 1980 hatt nedsatt konsesjonsgrense på en del eiendommer på fiskeværet Veiholmen. Boplikten er knyttet til bruksnummer ved at eiendommer med et lavere bruksnummer enn 247 er omfattet av forskriften. Høyere bruksnummer omfattes ikke. Det er dermed forskjellsbehandling av relativt like eiendommer på samme sted.
Til tross for boplikten har Smøla kommunestyre i de 27 årene som er gått siden innføringen gitt alle som har søkt om å omgjøre konsesjonspliktig eiendom til fritidsbolig, medhold. Det hevdes at det ikke er noen som helst kontroll med at boplikten overholdes. Liberal dispensasjonspraksis og fravær av oppfølging av regelverket bidrar til forskjellsbehandling og uklarhet rundt hva som gjelder.
Veiholmen er preget av sterk fraflytting. Boplikten begrenser eiendomsverdiene på øyen og vanskeliggjør eiendomsomsetning. Initiativtakerne mener at boplikten hindrer nyinvesteringene som følge av virkningen på eiendomsverdier. Det vises til at boplikten vanskeliggjør lånefinansiering. Boplikten omtales av initiativtakerne som en "tvangstrøye" for Veiholmen-samfunnet.
Forskning utført ved Universitetet på Ås viser at det vanskelig kan påvises positive bosettingskonsekvenser av et slikt regelverk, og peker samtidig på at virkningen kan være negativ i fraflyttingsområder, herunder særlig på øysamfunn. På Veiholmen er størsteparten av eiendommene i realiteten blitt/i ferd med å bli fritidsbolig til tross for forskriften om nullkonsesjon på øyen. Dette stemmer godt overens med de faglige vurderinger som er gjort ved Universitetet på Ås, som peker på at boplikt i noen tilfeller kan medføre at det blir færre helårsboliger enn det ville vært uten boplikt.
I underskriftskampanjen for å få fjernet boplikten signerte 61 av 85 fastboende. Ifølge initiativtakerne var det kun 2 av innbyggerne som gikk mot. Øvrige var ikke til stede. Initiativtakerne Anton Kristiansen og Turid Kvammen har klaget saken inn til Landbruks- og matdepartementet og til Sivilombudsmannen.