André Oktay Dahl (H): Vil statsråden ta initiativ til at den norske ambassaden i Nigeria praktiserer returavtaler og ikke diskriminerer mennesker på etnisk grunnlag?
Begrunnelse
Undertegnede har nylig fått beskrevet følgende eksempel på visumpraksis som slik Høyre ser det er helt uholdbar: En kvinne av nigeriansk opprinnelse har bodd i landet i ca. 20 år, er utdannet ved UiO, har arbeidet og betalt skatt i 20 år, er gift med norsk statsborger og har 3 barn på henholdsvis 3, 5 og 7 år. Kvinnens foreldre har to ganger søkt om besøksvisum for å besøke kvinnen og hennes familie, men har fått avslag. Begrunnelsen begge ganger var liten eller ingen returmulighet. Kvinnen har anket, men både ambassadekontoret og UDI opprettholdt avslaget med samme begrunnelse.
Undertegnede tillater seg å tvile på hvorvidt dette kan medføre riktighet. Det er tale om to pensjonister som har levd hele sitt liv sammen i hjemlandet, har 6 barn og nesten 30 barnebarn rundt seg. Kvinnen som er bosatt i Norge, er deres eneste barn som er bosatt i utlandet. Kvinnen har tidligere hatt 4 familiemedlemmer på besøk i Norge, og samtlige reiste tilbake etter endt besøk. Den norske ambassaden i Nigeria ser ut til å ha bestemt seg for å nekte enhver nigerianer visum til Norge. Undertegnede tillater seg å undres over om dette er en praksis som er i henhold til regelverket og stiller spørsmål ved hvorvidt det i det hele tatt praktiseres noen form for individuell vurdering. At en kvinne bosatt i Norge i 20 år nektes muligheten til å ha sine foreldre på besøk på tross av at hun aktivt har bidratt til verdiskapingen i dette landet i alle år (selv som student uten sosiale rettigheter), ikke pådrar Norge noen kostnader i forbindelse med besøket mv., er et stykke fra den hjertevarmen denne regjeringen offisielt har smykket seg med. Dette kan enkelt løses ved at våre ambassader praktiserer returavtaler. De som får visum, må da fysisk møte opp på ambassaden og bekrefte retur når de er tilbake i landet. På den måten vil ambassaden kunne melde fra til politiet hvis retur ikke oppfylles og de kan "svarteliste" herboende mot å få besøk senere. Dermed kan man praktisere en betydelig mer liberal visumpraksis enn i dag. I dette og liknende tilfeller legger ambassaden til grunn en TRO på at mennesker ikke vil reise tilbake som eneste kriterium for å nekte visum uten faktiske holdepunkter for dette. Det foreligger så vidt meg bekjent heller ingen statistikk eller oversikt over denne problemstillingen som ambassaden kan bygge på. Dette er direkte flaut og pinlig for Norge, og slik jeg ser det et grelt eksempel på diskriminering av lovlydige borgere som ønsker besøk av sine foreldre og besteforeldre. Jeg anmoder statsråden om å møte kvinnen og hennes familie samt klargjøre at regelverket skal tolkes og praktiseres basert på individuelle vurderinger, ikke generelle fordommer.