Vigdis Giltun (FrP): Jeg viser til spørsmål nr.184, men ser at det fremdeles er uklart hva som ligger i setningen:"Det gjøres en omformulering av punktet som omhandler institusjonenes mulighet for å reservere seg mot LAR-behandling, med sikte på å myke opp referansen til alder (23 år.)".
Vil statsråden gjøre helt klart hva som ligger i denne setningen?
Begrunnelse
Fremdeles er det litt uklart hva som ligger i statsrådens svar på mitt forrige spørsmål. Slik jeg ser det, må det være mulig for behandlingsinstitusjonene å reservere seg mot å ta imot LAR-pasienter, også for dem som gir tilbud til de over 23 år. Det er viktig å opprettholde helt LAR- frie alternativ.
Statsråden viser til det som fremgår av evalueringen av rusreformen, at vi ennå ikke er kommet så langt at vi kan si at alle rusmiddelavhengige som har behov for tverrfaglig spesialisert behandling, får et individuelt tilpasset behandlingsopplegg. Det er derfor spesielt viktig å opprettholde gode individuelt tilpassede tilbud som Solliakollektivet er eksempel på.
Virksomheten ved stiftelser som for eksempel Solliakollektivet og Kimerud er rettet mot tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelavhengige. Disse stiftelsene arbeider etter en helhetlig tenkning der både fysisk og psykisk helse og sosial og yrkesmessig funksjon skal bedres med tanke på et fremtidig liv uten rusavhengighet. En slik endringsprosess krever lang tid, vanligvis fra 1-3 år.
For disse kollektivene vil det være viktig å få mulighet til å videreføre det konseptet de har etablert gjennom mange år for å oppnå gode resultater. De har tro på et LAR-fritt tilbud. Det må komme klare retningslinjer som ivaretar mangfoldet, og det er viktig at omformulering av punktet som omhandler institusjonenes mulighet for å reservere seg mot LAR-behandling klargjør at LAR-frie behandlingstilbud fortsatt kan være et alternativ.