Solveig Horne (FrP): Ser statsråden at problemstillingen med at forliksrådene nå ikke har anledning til å gi en oppfrisking av uteblivelsesdommer kan være en ekstra byrde for de svake i samfunnet, og hva vil statsråden gjøre for å gi forliksrådene denne muligheten på ny?
Begrunnelse
Ifølge tvistemålsloven som gjaldt frem til 31.12 2007 vil en som er innklaget i f.eks. en gjeldssak og ikke stiller på møtet i forliksrådet på innkallingstidspunktet, få en uteblivelsesdom. Denne dommer har innklagede anledning til å be om å få oppfrisket.
Dette har forliksrådet gjennom loven hatt mulighet til da de har sett at i mange tilfeller har ikke innklagede fått innkallelsen slik at han kunne møte. Det kan ha vært på grunn av gal adresse, vedkommende har flyttet og de nye beboerne i huset har kastet post til innklagede, personlige problemer f.eks. fengselsopphold eller dårlig postgang. Det hender dessverre ofte at innklagede ikke har fått vite om kravet før han /hun får krav om utpanting.
I den nye tvisteloven faller dette tilbudet bort ref. § 6-13 (4) ”Det kan ikke begjæres oppfrisking mot forsømmelser i forliksrådet”
(5) Dommer av forliksrådet kan gjenåpnes ved begjæring til tingretten etter reglene i kapittel 31”
De som sitter i forliksrådet vet at det å ikke ha fått posten og dermed ikke mottatt innkalling til forliksrådet, først og fremst gjelder de svakeste i samfunnet, de som har problemer med fast bopel, har kortvarige forbindelser og ikke alltid har styr på økonomien sin.
De må nå sende begjæring til tingretten for å få sin sak opp på ny, og som en følge av dette vil de kunne bli påført ekstra kostnader. Det gis heller ikke mulighet til via forliksrådet å få belyst problemene eller inngå avtale om en nedbetalingsordning.
Dagens regjering hevder med jevne mellomrom at de er opptatt av de svake og de fattige i samfunnet og vil bedre deres kår, og med det som bakgrunn er dette endringsforslaget et skritt i feil retning.