Gjermund Hagesæter (FrP): Ifølge Dagens Næringsliv 21. mai 2008 varsler nå Skatt Øst eiere i flere fortak om at de skal tvinges til å ta ut lønn av sine selskaper. Bakgrunnen er at de verken har tatt ut lønn eller utbytte de senere år.
Mener finansministeren det er riktig av myndighetene å kreve at noen tapper et selskap, og synes finansministeren dette er en fornuftig disponering av ressursene i Skatt Øst?
Begrunnelse
En av skattereformens intensjoner var å jevne ut forskjellen mellom beskatningen av arbeidsinntekt og kapitalinntekt. Dette ble gjort gjennom skatt på utbytte, slik at disse to inntektsformene per i dag er omtrent likestilt. Å kreve at noen tok ut lønn fra et selskap var derfor et poeng før skattereformen, men burde ikke lenger anses som veldig relevant. Det er derfor underlig at ligningsmyndighetene velger å bruke sine etter eget utsagn knappe ressurser på denne typen kontroll.
Ifølge artikkelen spør Skatt Øst om eierne ville akseptert å ikke motta lønn om de ikke hadde eierandeler i selskapet. Er svaret "nei" tilordner de en inntekt.
For en rekke virksomheter vil det dessuten være fornuftig å beholde overskuddet i bedriften for videre investering og utvikling av bedriften. Dette er også samfunnet tjent med.
Å kreve at en rekke virksomheter skal ta ut lønn fra selskapet de driver vil videre kunne føre til økt press i norsk økonomi ettersom den som disponerer pengene vil forbruke dem eller finne alternativ plassering.