Jørund Rytman (FrP): Har forsknings- og høyere utdanningsministeren oversikt over hvor mye det forskes på drikking av alkohol i Norge, og hvor stor andel av denne forskningen som ser på de positive ringvirkningene av konsum av alkohol?
Begrunnelse
Historisk sett har det meste av alkoholforskningen vært for å se på de negative konsekvensene av konsum av alkohol. De siste tiår har det imidlertid dukket opp mange nye internasjonale forskningsresultater og undersøkelser, som viser at moderat alkoholforbruk har gunstig effekt på kropp og helse.
Undertegnede har blitt gjort kjent med at amerikanske helsemyndigheter siterer flere undersøkelser som viser at lett eller moderat alkoholforbruk kan knyttes til lavere fare for hjerte - og karsykdommer.
Undersøkelser viser at alkohol hjelper mot Alzheimer.
Forskere ved Texas Tech University og Mayo Clinic, som har undersøkt og analysert 8000 ikke-røykende amerikanere, konkluderte med at folk som drikker noen få drinker i uken har mindre risiko for å bli overvektige.
En britisk forskningsrapport som er referert i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrution, kom frem til at man ikke ble tjukk av å drikke noen øl i ny og ne. De konkluderte med at de kvinner som drikker mer enn gjennomsnittet kan gå noe ned i vekt.
Forskere ved Laval University i Quebec, i Canada, har funnet ut at visse sammensetninger i rødvinen kan forhindre skader på tannkjøttet og stoppe bakterier i munnen å spre seg.
En ny livsstilsstudie (med studier på 3000 pasienter) foretatt av forskere ved Karolinska Institutet i Sverige, sammen med danske forskere, har funnet ut at risikoen for å få gikt var opptil 50 prosent lavere hos dem som konsumerte mest alkohol sammenlignet med dem som drakk mest. Resultatene ble nettpublisert 5.juni, i tidsskriftet Annals of the Rematic diseases.
Akademikere ved University College London har offentliggjort forskningsresultater som viser at de som bare drikker ett glass vin i uken (og opp til fem flasker vin i uken), har betydelig skarpere tankeprosess enn totalavholdsmennesker: Ettersom fordel med alkohol er at den øker blodgjennomstrømningen til hjernen.
En amerikansk studie fra Reason Foundation viser at personer som drikker alkohol tjener vesentlig mer enn helsefanatikere. Hvor økonomen Edward Stringham uttaler:
"Å drikke i sosiale sammenhenger bygger opp sosial kapital. De som drikker i sosiale sammenhenger bygger relasjoner og legger navn til sin kontaktliste, noe som resulterer i høyere lønn."
Den norske psykologen, spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi, Henning Bang, var i VG med overskriften; "ALKOHOL ER EN GLIMRENDE ICE-BREAKER". Bakgrunnen var at han i studentavisen UNIVERSITAS sa at: "å bli litt pussa er en usedvanlig måte å mingle og bli kjent med hverandre. Jeg har sånt sett ingen moralske innvendinger mot å "drekke" seg til venner.