Ketil Solvik-Olsen (FrP): Virksomhet i en bedrift kan påvirke nabobedrifter/boområder negativt. Myndighetene bør gjennom informasjon, kunnskap og reguleringer forsøke å begrense dette. Det fordrer at myndighetenes vurderinger er konsistente og at man kjenner lokale forhold. I Vatsfjorden har SFT og Mattilsynet kommet med motstridende vurdering om konsekvensene opphugging av borerigger vil ha for oppdretts- og fiskerivirksomhet.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at disse to bedriftene begge kan få drive sin virksomhet?
Begrunnelse
Statens forurensningstilsyn (SFT) ga i 2005 AF Decom utslippstillatelse for virksomheten med å hugge opp gamle oljeinstallasjoner i Vatsfjorden i Rogaland. Prosjektet er stort og omfattende. Det vil blant annet bygges en 182 meter dypvannskai samt klargjøre 60 000 kvadratmeter bakareal. Det blir Nord-Europas største og mest moderne anlegg for demontering og gjenvinning av oljeplattformer, har AF Decom uttalt til Teknisk Ukeblad i høst. Anleggets kapasitet er fullbooket til 2014.
Prosjektet er ønsket velkommen av lokale myndigheter, og Vindafjord kommune har avsatt næringsområde til denne virksomheten. Beslutningene er blant annet bygget på vurderinger fra SFT, som tilsier at anlegget ikke har negative miljømessige konsekvenser. Men anlegget har også skapt bekymring blant deler av lokalbefolkningen og næringslivet. Dermed oppstår utfordringer for å sikre at ulike næringer kan leve i sameksistens.
Raunes fiskefarm er nærmeste nabo til AF Decom, bare 20 meter unna.
Bedriften har vært etablert i området siden 1999/2000. I et oppslag i Fiskeribladet Fiskaren 19.09.08 fremkommer det at selskapet i høst skulle sette ut rundt 30 000 torskeyngel, men ble nektet av Mattilsynet, fordi de vurderte forholdene som utilfredsstillende som følge av aktiviteten i området. I denne saken sier dermed SFT at AF Decoms virksomhet er uproblematisk, mens Mattilsynet kommer med motsatt konklusjon.
Begge bedrifter har alle nødvendige tillatelser til drift.