Torbjørn Hansen (H): Statsråden har tidligere hatt en avvisende holdning til å legge bedre til rette for samdrifter. Nye analyser viser tydelig at bønder som driver i samdrift har større fremtidstro enn de som driver for seg selv.
Hva vil statsråden, i lys av disse nye opplysningene, foreta seg for å legge bedre til rette for samdriftsformen?
Begrunnelse
Landbruks- og matdepartementet publiserte 22. september 2008 en nettmelding om at samdrift skaper optimisme. Det fremheves av bønder i samdrift har større tro på fremtiden enn de som driver for seg selv. Det påpekes videre at en lavere andel av samdriftsbøndene føler ensomhet.
Bygdeforskning presenterte i fjor analysen "Samdrift i melkeproduksjon - en samvirkestrategi for økt velferd og fleksibel drift." På oppdrag fra NRk har forsker Jostein Vik ved bygdeforskning koblet data fra denne rapporten med nye, foreløpig ikke publiserte data fra "trender i norsk landbruk" som Bygdeforskning publiserer annethvert år. Disse analysene viser tydelig at bønder som driver samdrift, har større fremtidstro enn de som driver for seg selv.
14 prosent av vanlige bønder svarer at de synes de har nok ferie og fridager, mot 31 prosent av samdriftsbøndene. 35 prosent av vanlige bønder svarer at de av og til føler seg ensomme, mot 27 prosent av samdriftsbøndene. 48 prosent av samdriftsbøndene tror at de vil oppleve en positiv økonomisk utvikling de neste fem årene.
I forbindelse med årets jordbruksoppgjør, jf. Innst. S. nr. 320 (2007-2008), foreslo Høyre at også samdrifter skal få leie kvoter opp til kvotetaket. Høyre foreslo også å oppheve avstandsbegrensningene og begrensningene i antall deltakere i samdrifter, samt at det skulle gjennomføres en oppmyking av regelverket innenfor melkeproduksjon der et sentralt element skulle være økt maksimalkvote for enkeltbruk og samdrifter, en friere omsetning av melkekvoter og oppheving av avstandsbegrensningene og antall deltakere for deltakelse i samdrifter. I lys av de endringene næringen er oppe i, foreslo Høyre igjen at Regjeringen skulle legge frem en egen stortingsmelding om jordbrukspolitikk innen våren 2009. Disse forslagene ble nedstemt av regjeringspartiene.