Elisabeth Røbekk Nørve (H): Industrikraft Møre har lansert planer om å bygge et gasskraftverk med CO2-håndtering som kan levere kraft regionalt i Møre og Romsdal, og dermed avhjelpe den anstrengte forsyningssituasjonen for kraft i området, samt kraft til nye gassfelt offshore utenfor Mørekysten.
Hva er statsrådens vurdering av dette prosjektet?
Begrunnelse
Forsyningssituasjonen i Midt-Norge er anstrengt. I Møre og Romsdal er kraftunderskuddet forventet å være om lag 6 TWh i 2010. Kraftforbruket i området er stigende. Fase 2 av Ormen Lange og en eventuell elektrifisering av nye gassfelt i Norskehavet vil øke underskuddet kraftig i årene fremover. I et tørrår vil man ha en anstrengt kraftsituasjon selv ved drift av de mobile gasskraftverkene på Nyhamna og på Tjeldbergodden. Det er behov for en permanent løsnng på kraftsituasjonen i Midt-Norge gjennom økt produksjon. I realiteten er det kun nye høyspentlinjer og økt import av kraft som er alternativet til gasskraft i Midt-Norge. Kraftsystemutredningen for Møre og Romsdal fra 2008 slår fast at "for å tilfredsstille forsyningssikkerheten både på kort og lang sikt, med en kraftsituasjon som gir utviklingsmuligheter for ny industri- og næringsvirksomhet i Møre og Romsdal, anses det i tillegg til Statnetts tiltak nødvendig med betydelig etablering av ny produksjon. Utviklingen i Trøndelagsfylkene vil til en viss grad kunne påvirke dette behovet." På denne bakgrunn har Industrikraft Møre (IKM) lansert planene om et gasskraftverk ved Hustadmarmor i Elnesvågen. IKM's anlegg vil bli et moderne gasskraftanlegg med virkningsgrad opp mot 60%.
IKM har arbeidet aktivt med ulike CO2-løsninger, inkludert partnerskap i Just Catch og deltagelse i utredning av CO2-infrastruktur og -deponering i regi av Gassco og OD. IKM's prosjekt vil bidra til økt forsyningssikkerhet og redusert behov for nettutbygging. Nett-tapene (både økonomisk og miljømessig) vil bli vesentlig redusert pga. lokaliseringen midt i forbruks- og underskuddområdet. Statnetts analyser viser at IKM har landets beste lokalisering for ny kraftproduksjon. Dersom det ikke etableres ny produksjon på Romsdalsahalvøya, må det investeres ytterligere i en ny høyspentlinje Nyhamna-Ørskog med investeringer som er anslått til ca. 1 mrd. kroner.